Skumkake til valentines (sukkerfri, lavkarbo)

av Naturmamma

Februar er rett rundt hjørnet med kjærlighetsfokus, morsdag og kos. I fjor lagde jeg denne kaken og jeg skal absolutt lage den igjen i år. I fjor når jeg lagde denne til valentines hadde jeg en utfordring i at noen av oss spiste lavkarbo, mens andre igjen spiste paleo. Utfordringen gikk på å lage noe godt, som kunne spises av alle.

 

Så da lagde jeg skumkake. Har du ikke smakt det minner det veldig mye om kokosboller. Jeg brukte sukrinmelis som søtning, men du kan bruke den type søtning du ønsker å bruke eller har tilgjengelig. Vanlig sukrin bør kanskje kjøres kjapt i blender eller food processor da den kan bli litt kornete.

Jeg har også brukt ferdig rå sjokolade som topping. Sjokoladen har jeg smeltet lett i vannbad og tilsatt litt kokosolje og fløte. Du kan bruke hva du vil her, og også lage egen sjokolade av råkakao, kakaofett etc hvis du ønsker det.

Kokosen på topppen har jeg farget med konditorfarge. Du kan bruke vanlig konditorfarge eller f.eks rødbetejuice. Jeg vurderte også litt på om jeg kunne bruke den knall røde kombuchaen min, så jeg lurer litt på om jeg skal prøve det neste gang 🙂

Kaken gikk ned på høykant i besøket i dag. Ikke alle ungene var så begeistret for den, mest sannsynlig fordi den ikke er så veldig søt. Lukas likte den veldig godt, og vi voksne forsynte oss flere ganger.

Oppskrift på skumkake

Til kaken trenger du: 

5 eggehviter
4 ss sukrinmelis (jeg målte og det var ca 1,2 dl)
vaniljepulver
5 plater gelatin + litt vann
0,5 dl kokende vann

Begynn med å ha gelatinplater i bløt i kaldt vann i en skål i ca 5 minutter. Kok ca 0,5 dl vann ved siden av som skal brukes etterpå.
Pisk eggehviter nesten stiv, og tilsett sukrinmelis litt etter litt også vaniljepulveret (jeg brukte ca en knivsodd, eller et kryddermål).
Pisk videre slik at det blir stivt.
Hell bort vannet på gelatinplatene og vri dem lett. Ha dem tilbake i skålen og hell på kokende vann. Rør godt slik at det ikke er klumper av gelatin igjen i vannet. (ja, du kan selvsagt bruke gelatinpulver hvis du har, 1 ts gelatinpulver tilsvarer 2 plater gelatin. Dropp da punktet med å ha gelatin til bløt i vann, men bland det direkte ut i kokende vann)
Hell forsiktig gelatinblandingen i de piskede eggehvitene i en tynn stråle. Jeg syns det er enklest å gjøre mens kjøkkenmaskinen står på medium.

Ha et kakefat som du sitter ringen til en rund kakeform oppå, også strør du lett med raspet kokos oppi bunnen. Dette gjør slik at kaken ikke henger så lett fast i fatet. Hell kakeblandingen opp på kakefatet oppi formen og prøv å få den flat på toppen. Sett hele greien i kjøleskapet en stund slik at den stivner.

Når kaken har stivna hadde jeg på dette: 

2 pk rawhalo sjokolade (jeg brukte den med goji og vanilje)
2 ss fløte
1 ss kokosolje

Jeg smeltet sjokolade i vannbad, sammen med kokosolje og rørte inn fløte til slutt.
Som skrevet over kan du lage sjokoladelaget akkurat slik du ønsker. Med råkakao + kakaofett og søtning eller enkelt og greit med vanlig sjokolade.

Jeg strødde også over farget kokos på toppen.

10 kommentarer

Linn/FruBevershverdag som daglig leder i familien O.j. 5. februar 2017 - 19:37

Å, himmel! Den så drit lekker ut! Så flink du er og jeg må bare si at denne fikk jeg lyst til å sette tennene mine i. Dog er jeg noe usikker på om jeg klarer å bake den selv, men Robert kan kanskje lures til det?

Svar
Anita 6. februar 2017 - 08:12

Den var veldig enkel å lage, så jeg er ganske sikker på at du klarer det du også 🙂 Men Roberter er god å ha til å lage mat da 😉

Svar
Louise 5. februar 2017 - 19:51

Åååå, min barndoms favoritt

Svar
Anita 6. februar 2017 - 08:12

Den er såå god!

Svar
Avdeling Holt/ Anja Holt 5. februar 2017 - 21:35

Den så virkelig god ut! Takk for oppskrift!!!

Svar
Anita 6. februar 2017 - 08:12

Den var god også, ingen problemer Anja 🙂

Svar
Linn - FruBeversHverdag som daglig leder i familien O.j. 30. januar 2018 - 12:54

Skulle alkurat til å skrive at denne husker jeg fra ifjor! Den ser like digg ut i år, Anja!

Svar
Skogfrue 30. januar 2018 - 14:11

Åh, nå ble jeg inspirert, i alle fall! 🙂

Svar
Therese 19. januar 2019 - 19:57

Hvilken str ringform brukte du her?

Svar
Naturmamma 21. januar 2019 - 12:42

26 cm

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.