Moussaka med høstens smaker

av Naturmamma

Vi fikk så mange hjemmedyrkede poteter i år at jeg kjente lysten på moussaka kom snikende.

Moussaka er tradisjonelt laget med aubergine og potet, men jeg droppet aubergine siden en av naturbarna ikke er så glad i det. Hvis du vil lage det, så kan du selvsagt ha det med, skjer den da I ca 1 cm tynne skiver, stek to minutter på hver side og legg de i lag sammen med potetene.

Denne er enkel å lage og jeg har brukt høstens råvarer. Jeg har jo allerede nevnt de hjemmedyrkede potetene, også har jeg tilsatt lam. Lam er en god råvare. I Norge får sauer gå ute på beite hele sommeren og er derfor mindre avhengig av soyabasert kraftfôr. Ja til mer gressforet kjøtt!

Jeg må på forhånd advare. Jeg bruker ikke alltid oppskrift, så jeg har ikke eksakte mål/tall på alt.

Oppskrift på moussaka med poteter og lam:

Du trenger:

 • Ca 6-7 poteter
 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 bokser tomater
 • 1/2 ts kanel
 • 400gr kjøttdeig (lam)
 • Salt, pepper, oregano
 • 50gr smør
 • 2 ss Mel
 • 5 dl melk
 • Ost
 • Muskatnøtt

Slik gjør du:

Sett oven på 200grader.

Skrell poteter, skjær i skiver på ca 0,5-1cm tykk. Ha i en panne, fyll med vann til det såvidt dekker. Kok opp og la trekke i et par minutter. Jeg kokte mine poteter litt lenge og det kortet ned tiden i ovnen.

Kutt opp og stek løk og hvitløk i en panne. Når det er gyllent, tilsett kjøttdeig og stek til det er brunt. Tilsett hakkede tomater. Har du ketchup rester, tomatpuré etc kan du tilsette det nå. La kjøttsausen koke på lav varme en stund. Den blir bare bedre dess lengre den står. Smak til med salt, pepper, oregano og kanel.

Smelt smør i en annen gryte, tilsett mel og rør det sammen. Spe med melken og rør det klumpfritt med en visp mellom hver gang du sper mer. La småkoke i fem minutter så melsmaken forsvinner. Tilsett salt, pepper og muskatnøtt. Rett før den er ferdig tilsetter du ost etter ønske. Jeg brukte en blanding av vanlig hvit ost og Mozzarella.

Bruk en smurt ildfast form. Legg poteter først, så kjøttsaus, så poteter også kjøttsaus igjen. Topp formen med hvit saus, og strø over ost.

Ha den i ovnen i ca 30minutter. Det kommer litt ann på hvor lenge potetene kokte. Når osten er smeltet kan du sjekke med en gaffel om potetene er myk.

Server med en enkel salat: grønn salat, tomat, agurk, Rødløk, basilikum og fetaost f.eks.

4 kommentarer

Alice Hamran 17. oktober 2019 - 23:37

Ser knallgodt ut! Jeg eeeelsker Moussaka ! 🙂

Svar
Skogfruen 18. oktober 2019 - 11:03

Hmm…. Sånn har jeg aldri lagd, men det så skikkelig godt ut! Hvordan er den å fryse ned?

Svar
Naturmamma 24. oktober 2019 - 16:29

Jeg er litt usikker. Poteter blir ofte litt melne når de fryses. Jeg lager dobbel porsjon og vi spiser både til middag og kvelds to dager, så her blir liksom ikke så mye igjen å fryse.

Svar
Alice Hamran 5. januar 2020 - 13:36

Oh, nam! Her var det mye godt. Takk for gode mat oppskrifter 😀

Svar

Skriv en kommentar