Dette kan du gjøre i hagen i januar

by Naturmamma

Januar er en tid for å evaluere fjoråret og drømme for det nye året. Men du kan også gjøre noe i hagen for å forberede året som kommer.
Her kommer en liten liste over ting du kan gjøre i hagen i januar for å få en god start på våren og sommeren.

 • Lag en oversikt over hvilke frø, løk og knoller du allerede har. Det er ikke vits i å kjøpe mer om du allerede har frø. OBS, pass på å sjekke siste salgsdato og ta høyde for at frøene som er gamle kan ha dårligere spireevne enn nyere.
 • Bla i frøkataloger, gjerne online om du ikke har fått tilsendt i posten enda. Vær obs på at hvis du skal bestille frø kan det lønne seg å bestille fra Norske leverandører. 1.1.2020 blir det lagt til toll på frø, så da må du ut med tollgebyr og toll uansett hvilken verdi du handler for.
  Jeg anbefaler solhatt.no eller plukkselv.no som jeg selv er storfornøyd med.
 • Drøm og planlegg hva du ønsker å ha i hagen og om du ønsker å gjøre endringer fra ifjor. Jeg drømmer om mer blomster og vurderer å legge opp flere blomsterfelter i hagen. Jeg vil også ha flere bær og grønnsaker som er flerårige – vi vurderer å teste ut asparges.
 • Hvis du hadde hagejournal i fjor kan du lese i den og sjekke om du har notert deg noen spesielle ønsker for sorter, eller om noe ikke fungerer der de var i fjor.
 • Hvis ikke du hadde hagejournal kan det være et nyttig verktøy å starte nå. Du kan bruke en vanlig notatbok, eller lage en enkel blogg. Jeg starter med en Bullet journal som hagejournal nå
 • Fiks og vask hageutstyret. Kanskje noe trenger å oljes, eller kanskje skaftet til riven knakk i fjor og trenger å erstattes. Hvis du gjør det nå i vintermånedene slipper du styret med det når det er tid for å så eller høste.
 • Gi mat til trekkfuglene.
 • Se om du har noen røtter eller blomster som trenger tildekking. Jeg dekker med et lag hageavfall eller blader nå i januar.
 • Du kan så salat innendørs eller utendørs i en stor plastbeholder. Plastbeholderen vil fungere som drivhus for salatplantene
 • Rydd i hagen, hvis du ikke har frost er det mye du kan gjøre. Jeg har selv tatt bort pallekarmene mine og skal planere ut en del i kjøkkenhagen siden bakken er veldig skjev der. Når jeg er ferdig å planere ut fyller jeg på med kvist/hagerusk, jord og kompost så er det klart til å plantes til våren.
 • Start såing av chili og paprika. Jeg sår også busktomater i januar.
 • Finn ut når din siste frostdato er. Og planlegg ut ifra det når du kan så andre frø. Jeg pleier å så andre frø ca 6-8 uker før den siste frosten. Her i Bergensområdet er siste frost ca 24.april, mens absolutt siste frost er 24.mai. Da tar jeg utgangspunkt i at jeg kan plante ut ting som tåler lett kulde rundt 24.april, men at jeg bør vente med å plante ut ting som ikke tåler frost overhodet til helt i slutten av mai. Du kan sjekke din siste frost her

Er det noe mer man kan gjøre som jeg har glemt å føre på listen? Legg igjen en kommentar så kan jeg legge det til her.

Klemmer fra Anita - Naturmamma

Ps. vil du ha flere innlegg som dette? Følg gjerne bloggen på facebook, instagram eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

1 comment

Skogfruen 11. januar 2020 - 15:53

Gode tips! Kjipt at det blir dyrere å kjøpe frø fra utlandet, jeg er veldig glad i Impecta.

Reply

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.