Dette kan du gjøre i hagen i januar

av Naturmamma

Januar er en tid for å evaluere fjoråret og drømme for det nye året. Men du kan også gjøre noe i hagen i januar for å forberede året som kommer.
Her kommer en liten liste over ting du kan gjøre i hagen i januar for å få en god start på våren og sommeren.

 • Lag en oversikt over hvilke frø, løk og knoller du allerede har. Det er ikke vits i å kjøpe mer om du allerede har frø. OBS, pass på å sjekke siste salgsdato og ta høyde for at frøene som er gamle kan ha dårligere spireevne enn nyere.
 • Bla i frøkataloger og bestill, gjerne online om du ikke har fått tilsendt i posten enda.
  Jeg anbefaler solhatt.no eller plukkselv.no som jeg selv bestiller frø/røtter fra og er storfornøyd med.
 • Bestill settepoteter/setteløk
 • Drøm og planlegg hva du ønsker å ha i hagen og om du ønsker å gjøre endringer fra ifjor. Jeg drømmer om mer blomster og vurderer å legge opp flere blomsterfelter i hagen. Jeg vil også ha flere bær og grønnsaker som er flerårige – vi vurderer å teste ut asparges. (vi testet ut asparges – oppdatering kommer)
 • Hvis du hadde hagejournal i fjor kan du lese i den og sjekke om du har notert deg noen spesielle ønsker for sorter, eller om noe ikke fungerer der de var i fjor.
 • Hvis ikke du hadde hagejournal kan det være et nyttig verktøy å starte nå. Du kan bruke en vanlig notatbok, eller lage en enkel blogg. Jeg starter med en Bullet journal som hagejournal nå.
 • Fiks og vask hageutstyret. Kanskje noe trenger å oljes, eller kanskje skaftet til riven knakk i fjor og trenger å erstattes. Hvis du gjør det nå i vintermånedene slipper du styret med det når det er tid for å så eller høste.
 • Gi mat til trekkfuglene. Prøv denne oppskriften på hjemmelaget fuglemater
 • Se om du har noen røtter eller blomster som trenger tildekking. Jeg dekker med et lag hageavfall eller blader nå i januar.
 • Du kan så salat innendørs eller utendørs i en stor plastbeholder. Plastbeholderen vil fungere som drivhus for salatplantene
 • Begynn å samle på melkekartonger, druebeholdere og andre ting som kan være ok å så frø i. Jeg sår gulrøtter i melkekartonger og purre i druebeholdere senere på våren.
 • Rydd i hagen, hvis du ikke har frost er det mye du kan gjøre. Jeg har selv tatt bort pallekarmene mine og skal planere ut en del i kjøkkenhagen siden bakken er veldig skjev der. Når jeg er ferdig å planere ut fyller jeg på med kvist/hagerusk, jord og kompost så er det klart til å plantes til våren.
 • Start såing av chili og paprika. Jeg sår også busktomater i januar.
 • Finn ut når din siste frostdato er. Og planlegg ut ifra det når du kan så andre frø. Jeg pleier å så andre frø ca 6-8 uker før den siste frosten. Her i Bergensområdet er siste frost ca 24.april, mens absolutt siste frost er 24.mai. Da tar jeg utgangspunkt i at jeg kan plante ut ting som tåler lett kulde rundt 24.april, men at jeg bør vente med å plante ut ting som ikke tåler frost overhodet til helt i slutten av mai. Du kan sjekke din siste frost her

Er det noe mer man kan gjøre som jeg har glemt å føre på listen? Legg igjen en kommentar så kan jeg legge det til her.

1 kommentarer

Skogfruen 11. januar 2020 - 15:53

Gode tips! Kjipt at det blir dyrere å kjøpe frø fra utlandet, jeg er veldig glad i Impecta.

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.