Hjemmelagde julegaver: surdeig

av Naturmamma

Surdeig er nok kanskje ikke det du forbinder med gaver eller jul, men har du en på gavelisten din som er interessert i kosthold eller å lage mat fra bunnen av er faktisk surdeig en ganske flott gave.

Surdeig er tradisjonsmat på sitt beste, men tar litt tid å lage. Man kan bruke surdeig i alt som krever gjær, eks brød, boller, pizzadeig etc.

Slik lager du surdeig-starter:

Dag 1:
Bland to spiseskjeer fullkornshvetemel eller rugmel med to spiseskjeer usøtet annanasjuice i en bolle. Pass på at bollen ikke er laget av metall. Dekk til og la den stå i romtermperatur i 24 timer.
Dag 2:
Tilsett to spiseskjeer mel og 2 spiseskjeer usøtet ananasjuice til blandingen. Rør godt, dekk til og la stå i nye 24 timer i romtemperatur. På dette tidspunktet vil du snart kunne se små bobler.
Dag 3:
Repeter dag 2.
Dag 4: 
Rør i blandingen. Mål opp 0,5dl av blandingen og ha dette i en ny ren beholder (igjen ikke metall). Kast resten. Til de 0,5 dl du hadde i en ny beholder tilsetter du:

  • 0,5dl mel
  • 0,5dl vann

Dag 5 – 7:
Repeter dag 4 en gang for dagen. Gjør dette til blandingen starter å heve seg og lukte gjær.
Hvis blandingen stopper å boble kan du tilsette 1/4 teskje eplecider eddik mens du tilsetter mel. Dette vil bidra til å redusere pH verdien i blandingen.

Nå er surdeigen din klar til å ha på glass og gis bort som gave. Du kan også ha den aktiv lengre på kjøkkenbenken din, og eventuelt dele den når du skal lage en gave.

Hvis du vil gjøre deg ekstra flid med gaven kan du lage en oppskriftsbok med et par gode oppskrifter på surdeigsbrød, eller andre retter man kan bruke surdeigen til, f.eks pizzadeig, bolledeig, vafler etc.

Hvilke hjemmelagde julegaver lager du?

2 kommentarer

Katinka 3. desember 2017 - 22:43

For en spennende julegaveide! Jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde tid til å bake brød. Surdeig virker veldig artig og spennende. Når jeg får bedre tid skal jeg prøve meg. Men sånn med det første hadde ikke gaven fått komme til nytte hos meg. Jeg kjenner heller ikke så mange som er interessert i sånt. Iallefall ikke som ikke allerede har en surdeig på kjøkkenbenken allerede.

Svar
Avdelingholt/ Anja Holt 9. desember 2017 - 22:00

Jeg har laget dobomber av natron og sitronsyre, jeg har laget kake til mamma. Jeg tror og håper alle blir glade.

Svar

Skriv en kommentar