5 gode tips for å redusere matavfall

av Naturmamma

Vet du at hver nordmann kaster i gjennomsnitt 46,3 kilo mat årlig som kunne blitt spist? Det er mye mat det. Og mye svinn, både i form av penger og miljø. Jeg vil hjelpe deg å redusere matavfallet ditt, slik at du kan være en av dem som ikke kaster så mye mat.

Her er mine beste tips til å redusere matavfallet hjemme:

 1. Hva har du i skuffer, skap og på benken?
  Handle hjemme først! Få deg en oversikt over hva du har. Bruk det som har dårligst dato på først, f.eks det som oppbevares i kjøleskapet. Gå så videre til det som er i frysen eller matskapet.
 2. Planlegging
  Det å lage en plan for hva du skal spise fram i tid er kanskje den mest effektive måten å spare penger og å redusere mengden mat du kaster. Noter ned hvilke menyer du ønsker å spise, eller planlegg måltid ut ifra hvilke ingredienser du allerede har hjemme. Hvis du melder deg på mitt nyhetsbrev, kan du få en egen ukemenyplanlegger helt gratis fra meg.
 3. Oppbevar maten riktig.
  Pass på at du lagrer maten på best mulig måte slik at den holder seg god lengre. Poteter, løk og hvitløk trives f.eks på et kjølig og mørkt sted. Mens frukt som bananer og tomater trives best på kjøkkenbenken. Jeg anbefaler også å bruke BeesWraps for å pakke inn maten, isteden for plastfolie.
 4. Spis rester til lunsj.
  Enten du jobber eller studerer utenfor hjemmet eller er hjemme i lunsjtider kan du bruke rester til lunsj. Du kan ta med deg rester i en matboks, og suppe, gryterett eller grøt kan taes med i en mattermos.
 5. Kok kraft.
  Ha en boks eller en pose i frysen hvor du putter alt av grønnsaksskall, ting som holder på å bli dårlig, beinrester og urter. Når posen er full, eller når du føler for å lage kraft kan du ha alt innholdet i en gryte, la det stå litt med vann over seg (og eddik for å dra ut ekstra mye næringsstoffer) også koke det opp og la det trekke i et par timer. Da får du god og næringsrik kraft som du kan bruke til supper, sauser eller rett og slett bare næringsrik drikke.

 

Ønsker du flere tips? Jeg har skrevet en guide med hele 21 tips til om å redusere matavfallet. Den kan du få gratis sammen med en ukemenyplanlegger hvis du melder deg på nyhetsbrevet mitt. Du gjør det enkelt i sidebaren til høyre.

 

Kilde: https://sortere.no/kategori/75/

3 kommentarer

Ellinor 27. juli 2017 - 16:16

Så fine tips 🙂 Grønnsaker oppbevarer vi i kjøleskapet, så holder det seg mye lenger, men vi er ikke alltid like flinke til å planlegge hva vi skal spise!
Vi planter ut bunnen av purreløk og vårløk også vokser det opp nytt vi kan bruke.

Svar
anita 27. juli 2017 - 19:45

Det var lurt! Jeg har som regel vårløk i et glass vann i kjøkkenvinduet også vokser de seg ny. Bruker vårløk ofte i eggerøre/omeletter så syns det er veldig kjekt at det vokser av seg selv.

Svar
Skogfrue 27. juli 2017 - 20:59

Kraft, ja, det var et kjempegodt tips. Takk! 🙂

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.