Trodde du BPA-frie produkter var trygg?

av Naturmamma

I 2008 når jeg fikk min mellomste barnet vårt var det skriverier i media om BPA (bisfenol-A) i tåteflasker, og jeg byttet ut mine til tryggere alternativer med en gang. Da ble jeg fortalt av enkelte i familie og vennekretsen at jeg var hysterisk (Jeg er vant til å høre det etter en del år med miljø og økofremming). I 2011 ble derimot PBA forbudt i tåteflasker i hele EU.

//Annonse – inneholder lenker til relevante produkter//

 

Når jeg fikk barn igjen i 2015 fikk jeg nok en gang hysteristempelet på meg, for jeg hadde valgt å unngå plast i det hele tatt i drikkeflasker til min lille. Grunnen er enkel – det viser seg at selv om plastflaskene er merket med BPA fri, så lekker de like mye gift, og til og med mer gift enn de med PBA i.

Det er ikke for å skremme deg at jeg skriver denne posten, for det er nok flere der ute som har gjort det samme som meg – byttet ut tåteflasker med sunnere alternativer i plast i god tro. Jeg skriver dette for å informere deg.

Det som er skjønner du, er at når produsentene bytter ut BPA i produktet sitt, tilsetter de istedet BPS (eller BPC, E, F, G – du skjønner tegningen). BPS er et mindre kjent plaststoff enn BPA, men når det gjelder vår helse viser det seg at PBS kan være vel så farlig. BPS har nemlig noen lunde samme hormonforstyrrende egenskaper som BPA, men i undersøkelser har den også vist seg å kunne være mindre nedbrytbar og dermed varer den lenger både i kroppen vår og i naturen.

Studier som er gjort er skremmende

I en studie gjort for å simulere dagliglivets effekter på plast, som oppvaskmaskin, mikro varme og kuldeforandringer gir, viste det seg at 95% av all plast som ble testet lakk østrogenhermere (hormonforstyrrende stoffer) selv også de som var merket BPA fri. Det som er enda mer sjokkerende er at de plasttypene som var merket BPA fri, lakk til tider MER BPA enn de med PBA i. Grunnen er kanskje at produsentene kun reduserer innholdet av BPA til en lavere dose (til en dose som er tillatt i bruk) og erstatter det de har tatt bort med andre typer bisfenoler eller andre typer plast.

Du kommer daglig i kontakt med mye bisfenol du kanskje ikke er klar over. Har du tenkt på at kvitteringer, hermetikk og penger kan inneholder bisfenol? 

Hva bør du bruke istedenfor? 

Det kan være lurt å unngå plastprodukter i sin helhet og heller velge glass – spesielt for spedbarn og gravide.
Velg heller hermetiske varer på glass framfor metallbokser
Velg heller drikkeflasker av glass eller rustfritt stål framfor plastflasker
Velg heller Bee`s Wrap istedet for plastfilm
Velg metallmatbokser framfor plastmatbokser

Hva mer kan du erstatte for å unngå plasten i hverdagen? Har du noen gode tips? 

1 kommentarer

Skogfrue 8. februar 2018 - 15:27

Et godt tips er også å ikke bruke for eksempel isbokser til mat. De er beregnet på iskald is som ligger i fryseren, og varme gjør at det lekker mer gift.

Og så går det an å erstatte flytende såpe med såpebarer, og heller lage sine egne body butters på glass. Det vi smører på huden, blir også tatt opp i kroppen, og de flaskene er helt sikkert ikke testet for BPA – når de ikke engang klarer å få tåteflaskene til barn riktig, mener jeg.

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.