Mine topp 5 bærekraftige tips til jul

av Naturmamma

Julefreden er ofte overskygget av kjøpehysteri, enormt forbruk og mye avfall. Mange jeg har snakket med syns det er vanskelig å finne gode bærekraftige alternativer, så derfor har jeg laget dette innlegget med mine 5 beste bærekraftige tips til jul.

Dropp gavepapir-innpakning

Det krever enorme resurser for å lage gavepapiret vi pakker inn gavene under juletreet med. I tillegg blir det også oftest kastet etter en gangs bruk. Jeg vet at gavene ser flott og velgjort ut med en vakkert gavepapir, men hvert år blir i gjennomsnitt 2 millioner kilo gavepapir kastet rundt juletider. I tillegg er ikke gavepapiret egnet for resirkulering – du vet det er derfor vi får de store røde posene av renoveringsselskapet hvert år for å levere tilbake gavepapiret som ikke kan resirkuleres med papir/papp.

Men det er selvsagt noen løsninger:

Pakk inn i tekstil – I japan er det en egen innpakingsmetode som heter Furoshiki hvor de pakker inn med tekstiler. Her kan du bruke gjenbrukstekstiler, eller kjøpe et fint tekstil til dette formålet. Hvis du spør mottakeren om du kan få det tilbake etterpå kan du også bruke det på nytt neste år, eller lære det videre til mottakeren slik at hen kan bruke det igjen til nye mottakere.

Pakk inn i gråpapir. Gråpapir kan nemlig gjenvinnes sammen med papir. Kjøp et par stempler og stemple på gavepapiret, eller la barna tegne kunstverk på gråpapiret.

Gavebånd er ikke noe bedre enn gavepapiret, så det kan byttes ut med hyssing eller bånd.

Hjemmelagde gaver

Erstatt kjøpegavene med hjemmelagde gaver. Det er fult mulig å lage hjemmelagde gaver til alle på listen din. Jeg har skrevet noen innlegg om hjemmelagde gaver her på bloggen, blant annet dette med 25 tips til hjemmelagde gaver til barn, eller dette med bivokslys. Se hele kategorien om julegavetips her. Til voksne vil jeg tipse om at du kan lage god mat og drikke, eller noe nyttig de trenger – kanskje du kan hekle en varm lue eller sy et forkle?

Handle lokalt og i små frittstående butikker

Velg de små og lokale butikkene framfor de store kjedene. Du vet, de som drives av små ildsjeler som ønsker å gjøre en forskjell i lokalsamfunnet. Er det julemarkeder i år kan du gå der for å finne fine lokale aktører, det samme gjelder på bondens marked. Det finnes også veldig mange gode lokale nettbutikker. Sjekk gjerne nettsiden til bedriftene du skal handle fra, les mer om dem, bli kjent med dem og les om deres verdier.

Gi noe bærekraftig eller nyttig.

Jeg kjenner mange som ønsker å være mer bærekraftig men som utsetter det fordi de ikke har penger til det. Så da er julen en god tid for å både ønske seg, men også gi mer bærekraftige gaver. Hva med handlenett i tøy (håndmalt av familiens lille kunstner), drikkeflaske i metall eller gjenbrukbare bomullspads?

Istedenfor å gi materialistiske gaver, gi heller en opplevelse.

Hva med en spabehandling, en tur på akvariet eller en overnattings helg hos bestemor?

Har jeg glemt noe? Kom gjerne med dine tips i kommentarfeltet.

Skriv en kommentar