Hemmeligheten for å lykkes med å så paprika og chili

av Naturmamma

Frosten ligger enda på plenen og det kjennes ut som om neglene skal sprette når jeg jobber ute i hagen. Lite minner om frøstart, små grønne spirer og vår. Men, nå har det seg sånn at hvis du ønsker å dyrke paprika eller chili fra egne frø så er det en hemmelighet som gjelder – og det er å starte tidlig. Helst nå.

Paprika og chili trenger lang tid og varme på å gå fra frø til ferdig frukt. Her til lands er det ikke alltid at sesongen strekker til hvis du sår samtidig som andre sorter. Derfor er mitt tips til deg som ønsker å lykkes med paprika og chili å starte nå i januar.

Slik kan du så paprika og chili fra frø

  • Bruk såjord
  • Legg frøene oppå fuktig jord, og ha et tynt lag jord over frøene
  • Ha gjerne plast eller lokk av noe slag over frøene
  • Frøene må stå i 20-26 grader for å spire – det kan være lurt å ha de på varmekabler på badet et par dager til de spirer.
  • Du bør ha mye lys på spirene når de kommer. Det gjøres enten ved å ha vekstlys over dem, eller ved å sette de i et solrikt vindu. Problemet på vinteren er at selv de mest solrike vinduene ofte blir for lite lys. Du kan prøve å ha aluminiumsfolie bak spirene for å reflektere lyset. Det som ofte skjer når det er for varmt og lite lys er at spirene blir lange og tynne.
  • Vann dem lett, eventuelt bruk en sprayflaske for å vanne dem
  • Når plantene har fått 2 par med blader kan du plante dem om i større potter.
  • De skal ikke ha næring før ca 1 måned etter at du har plantet dem om. Da er det perfekt å bruke bokashivann eller annen form for næring.

Husk å vanne dem ofte. Og sørg for at de får mye lys. Du kan etterhvert ha dem ute på terrassen eller i drivhus men det kan være utfordrende å ha dem i en kjøkkenhage fordi de liker det lunt og varmt. En lur løsning er å ha dem i potter som du tar ut på en terrasse de varmeste dagene, men som du også kan flytte inn de dagene det er vind og kaldt ute.

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.