Hvordan være selvforsynt med salat hele sommeren

av Naturmamma

Det er ingenting som slår en god salat i sommervarmen. Det er enkelt og kjapt å lage når du aller helst vil være ute å nyte solen og det kan varieres med utallige tilbehør. Og salatbladene, de kan du faktisk dyrke selv i hele sommer – uansett hvor stor eller liten plass du har. Jeg viser deg hvordan, samt gir litt råd om hva du bør prøve å unngå.

Uansett hvor liten plass du har kan du dyrke salat fra frø i sommer. Salaten spirer og er spiseklar på ca 30 dager, spesielt hvis du velger sortene som er plukksalat, ruccola eller spinat. Hodesalat og hjertesalat tar litt lenger tid.

Plukksalaten er en villig plante som vokser ut på nytt når du plukker av den. Det som er viktig er at du faktisk plukker med hendene og ikke klipper med saks, da salatbladene har en tendens til å bli sær hvis de blir klippet med saken. Så bruk hånden din og plukk bladene for å ha salat som kommer igjen og igjen.

De kan dyrkes i en pallekarm om du har det, eller en blomsterpotte i stuevinduet ditt. De trenger ikke full sol og trives godt i delvis skygge. Prøv å strø frø i en blomsterpotte eller blomsterkasse du har på balkongen. Bruker du blomsterkasse kan du så 1/3 med salat, 1/3 med reddiker og 1/3 urter så har du mye i løpet av sommeren. Har du ikke balkong eller hage kan du også ha salat i en potte i en vinduskarm.

Unngå dette når du dyrker salat:

Her er tingene du bør unngå når du dyrker salat.

  • Snegler: Sneglene elsker salatblader. Dyrker du på terassen hvor sneglene ikke kommer til er det tryggest, eventuelt kan du legge kobberbånd eller strø knuste eggeskall rundt kanten på pallekarm og potter.
  • For mye varme: Salaten går veldig ofte i stokk hvis den får det for varmt. Det betyr at den utvikler blomster og frø. Da blir ofte salatbladene bitter på smak.

Lykke til med salatdyrkingen 🙂

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.