3 grønnsaker du ikke trenger stor plass for å dyrke

av Naturmamma

Jeg får ofte spørsmål om hva man kan dyrke når man ikke har hage, og kun har en balkong til rådighet. Og du kan faktisk dyrke ganske mye av maten din på liten plass! Her viser jeg deg topp tre:

Her er tre grønnsaker du kan dyrke hjemme, selv om du ikke har mye plass:

  1. Salat: Salat er en plante som er veldig enkel å dyrke, og som ikke krever mye plass. Du kan dyrke salat i en blomsterkasse, en krukke eller rett og slett i en kant med jord i hagen. Det er en lettvint grønnsak å dyrke, og du kan velge mellom ulike varianter av salat, slik som romainesalat, isbergsalat, spinat og babyblader. Ruccola er kanskje min favoritt av salatene, den selvsår seg selv også hvis du lar den gå i blomst. Faktisk hører jeg fra flere at det er vanskelig å få den bort hvis den får gå til blomst.
  2. Gurkemeie: Gurkemeie er en aromatisk rotgrønnsak som kan dyrkes i potter. Den trenger litt mer plass enn salat, men det er fortsatt mulig å dyrke den på en liten balkong eller veranda. Gurkemeie har også mange helsemessige fordeler, og kan brukes både i matlaging og som naturmedisin.
  3. Gulrøtter: Gulrøttene er litt mer krevende enn salaten men gir et godt resultat når du får det til. Jeg har lært at det enkleste er å dyrke gulrøtter i melkekartonger. Da blander jeg litt sand og kompost sammen med jord og sår ca tjue gulrotfrø i en stor melkekartong. Etter hvert som gulrøttene vokser luker jeg bort de små og bruker de i matlaging. Det gir mer rom for de andre å vokse og jeg får snackse på hjemmedyrkede gulrøtter i flere omganger.

Et par krukker, eller en pallekarm er alt som skal til for at du kan dyrke alle disse tre. Har du balkongkasse kan du isteden dyrke f.eks salat, gressløk og reddiker. De er blant de grønnsakene som trenger minst dybde for å vokse.

Har du prøvd å dyrke noen av disse?

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.