Spar penger ved å spe ut kjøttet

av Naturmamma

Å spe ut kjøtt i matlagingen er en enkel måte å redusere kjøttkonsumet ditt, samtidig som du kan spare penger og gjøre maten din mer næringsrik. Det finnes flere måter å gjøre dette, fra å blande kjøttdeig med hakkede grønnsaker eller bønner, til å bruke linser eller sopp som erstatning for kjøtt i en rett.

I dag leste jeg en nyhetssak om at kjøtt er en av de tingene som kommer til å øke i pris igjen 1.februar. Og det til tross for at det allerede har økt mye i pris allerede. Jeg mener vi har mye å lære av tradisjonskosthold fra gamle dager, og en av tingene de gjorde der var å spe ut kjøttet, bruke hele dyret og redusere kjøttmengdene.

Spe ut kjøttet for å gjøre det billigere

En av de enkleste måtene å spe ut kjøttet ditt på er å bruke hakkede grønnsaker som erstatning for en del av kjøttdeigen i en rett. For eksempel, i en lasagne, kan du bruke hakket spinat, revet gulrot eller squash i tillegg til kjøttdeigen for å gjøre retten mer næringsrik og redusere mengden kjøtt som trengs. Dette kan også gjøres i en kjøttkaker, kjøttboller eller kjøttgratenger.

Du kan også spe ut kjøttet med mel eller gryn av forskjellige slag. Store havregryn er min favoritt da den har mye næringsstoffer og er lite bearbeidet. Hvis du ønsker det kan du bløtlegge havregrynene først. Dette gjøres for å bryte ned fytinsyren og gjøre næringsstoffene i havren enklere å ta opp for kroppen vår.

Bønner og linser som erstatning

Bønner og linser er også en god erstatning for kjøtt i mange retter. De er et godt vegetabilsk proteinalternativ og kan brukes i stedet for kjøtt i bønneretter, gryter og salater. For eksempel kan du bruke sorte bønner i stedet for kjøtt i en burrito eller bruke linser i stedet for kjøtt i en gryte.

Sopp er også et godt alternativ til kjøtt i mange retter. Sopp har en lignende tekstur og smak som kjøtt, og kan brukes i stedet for kjøtt i sauser, pastaretter og gryter. For eksempel kan du bruke portobello sopp i stedet for biff i en stir-fry eller bruke shiitake sopp i stedet for kjøtt i en saus.

Det er viktig å merke seg at å spe ut kjøttet ditt ikke betyr at du må gi opp kjøtt helt og holdent. Det handler om å redusere mengden kjøtt du spiser og å fylle opp med mer plantebaserte alternativer. Dette kan bidra til å redusere klimagassutslippene fra kjøttproduksjon, samtidig som det kan være bra for både helsen din og lommeboken.

Syns du kjøttet begynner å blir dyrt nå? Pleier du å spe ut eller erstatte kjøtt?

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.