Dette er innlegg 2 av 3 om krise/isolering.
I dag opplever vi oftere og oftere ekstremvær, ras og andre årsaker som kan føre til kriser og isolering. Derfor vil jeg gi deg noen gode råd til hva du trenger i tilfelle slike situasjoner oppstår.
I del 1 får du en liste over utstyr som kan være lurt å ha tilgjengelig
I del 2 får du en liste over mat som kan være lurt å ha,
I del 3 får du tips om kunnskap som kan være lurt å kunne, bøker etc
Her er en god oversikt over hva det kan være lurt å ha i beredskap i tilfelle noe skjer.
Jeg skriver ikke noe om hvor store mengder du trenger å ha. Det går litt på hvor mange personer dere er i familien og hvor mye hver person spiser, samt hvor lenge du tenker at det er lurt å lagre for. Jeg ville tatt høyde for å ha mat i 1-2 måneder på lager.
Vær obs på at hvis strømmen går har du ikke lenger frys eller komfyr. Du kan heller ikke lage kaffe :O (jeg elsker kaffe, så jeg har kokekaffe i matboden i tilfelle). Derfor kan du ha grønnsaker og kjøtt i frysen men du bør være obs på at det blir ødelagt hvis strømmen går og at du da bør forberede alternativer. Jeg har derfor ikke tatt med det på listen – men vi har kjøtt og fisk i frysen selv.
Matvarer du bør ha på lager:
- Ris – fordi den er så allsidig
- Pasta – tør ikke fersk
- Bønner/kikerter/quinoa – kikerter kan du lage hummus eller falaffel med – eller tilsette som ekstra protein i supper og retter. Bønner kan erstatte kjøtt med tanke på protein. Quinoa er en riserstatning som egentlig er et frø – og har mer næring enn ris
- Havregryn – lag havregrøt, kjeks og til baking
- Mel, gjær – lag eget brød (mel, gjær, olje, salt, vann) eller pizzadeig.
- Salt, bakepulver, krydder, buljong – for å smakstilsette maten.
- Eventuelt soyasaus eller andre sauser, ketchup, sennep, dressing. Det kan bidra til å gjøre maten mer spennende. Har du f.eks bare ris igjen kan du heve smaken et par hakk ved å tilsette soyasaus.
- Hermetikk – hakkede tomater, mais, erter, grønne bønner, frukt (kan være positivt med en dessert) tunfisk, makrell i tomat, hermetisk skinke, og hvis det gjør det enkelt for deg – ferdigretter på boks.
- Posemat – supper, pasta, vær obs på at mange av disse posene krever melk eller kjøtt tilsatt. Vi prioriterer de som kan brukes uten, ved å bare tilsette vann og evt grønnsaker.
- Løk, hvitløk, epler – har god lagringstid. Gulrøtter og poteter, samt andre rotgrønsaker kan også lagres over en periode. Obs – oppbevar dem mørkt og kjølig – vi har dem i matboden.
- Jerkey/tørket kjøtt/speket kjøtt – vår favoritt er speket pølse eller å ha et helt fenalår.
- Kokekaffe/teposer/løsvekt te/kaffefilter/kaffe
- Plantemelk – fordi det har god lagringstid. Hvis det ikke er noe du bruker så dropp det. Men vær obs på at vanlig melk og melkeprodukter har kort holdbarhet utenom i frysen. Vi bruker plantemelk til havregrøt, og hvis vi har frokostblandinger etc.
- Frokostblandinger – hvis du har melk eller plantemelk kan dette være et godt alternativ – du kan også lage egen yoghurt til hvis du har probiotika og melk/kokosmelk/mandelmelk
- Nøtter – gir god næring/energi og kan males til melk/nøttesmør
- Smør, kokosolje, fett – til brød og steking.
- Vann – ha et par dunker i beredskap
- Sukker eller annen søtning. Honning er mer næringsrik så vi satser på det, men sukker er også lurt å ha i backup.
- Knekkebrød – for å ha enkel mat
- Pålegg med lang lagringstid – leverpostei, makrell, tunfisk, nugatti.
- Kom gjerne med innspill om det er noe jeg har glemt som bør være på listen