Hvilken mat bør du ha på lager i tilfelle krise/isolering

av Naturmamma

Dette er innlegg 2 av 3 om krise/isolering.
I dag opplever vi oftere og oftere ekstremvær, ras og andre årsaker som kan føre til kriser og isolering. Derfor vil jeg gi deg noen gode råd til hva du trenger i tilfelle slike situasjoner oppstår.

I del 1 får du en liste over utstyr som kan være lurt å ha tilgjengelig
I del 2 får du en liste over mat som kan være lurt å ha,
I del 3 får du tips om kunnskap som kan være lurt å kunne, bøker etc

Her er en god oversikt over hva det kan være lurt å ha i beredskap i tilfelle noe skjer.
Jeg skriver ikke noe om hvor store mengder du trenger å ha. Det går litt på hvor mange personer dere er i familien og hvor mye hver person spiser, samt hvor lenge du tenker at det er lurt å lagre for. Jeg ville tatt høyde for å ha mat i 1-2 måneder på lager.


Vær obs på at hvis strømmen går har du ikke lenger frys eller komfyr. Du kan heller ikke lage kaffe :O (jeg elsker kaffe, så jeg har kokekaffe i matboden i tilfelle). Derfor kan du ha grønnsaker og kjøtt i frysen men du bør være obs på at det blir ødelagt hvis strømmen går og at du da bør forberede alternativer. Jeg har derfor ikke tatt med det på listen – men vi har kjøtt og fisk i frysen selv.

Matvarer du bør ha på lager:

  • Ris – fordi den er så allsidig
  • Pasta – tør ikke fersk
  • Bønner/kikerter/quinoa – kikerter kan du lage hummus eller falaffel med – eller tilsette som ekstra protein i supper og retter. Bønner kan erstatte kjøtt med tanke på protein. Quinoa er en riserstatning som egentlig er et frø – og har mer næring enn ris
  • Havregryn – lag havregrøt, kjeks og til baking
  • Mel, gjær – lag eget brød (mel, gjær, olje, salt, vann) eller pizzadeig.
  • Salt, bakepulver, krydder, buljong – for å smakstilsette maten.
  • Eventuelt soyasaus eller andre sauser, ketchup, sennep, dressing. Det kan bidra til å gjøre maten mer spennende. Har du f.eks bare ris igjen kan du heve smaken et par hakk ved å tilsette soyasaus.
  • Hermetikk – hakkede tomater, mais, erter, grønne bønner, frukt (kan være positivt med en dessert) tunfisk, makrell i tomat, hermetisk skinke, og hvis det gjør det enkelt for deg – ferdigretter på boks.
  • Posemat – supper, pasta, vær obs på at mange av disse posene krever melk eller kjøtt tilsatt. Vi prioriterer de som kan brukes uten, ved å bare tilsette vann og evt grønnsaker.
  • Løk, hvitløk, epler – har god lagringstid. Gulrøtter og poteter, samt andre rotgrønsaker kan også lagres over en periode. Obs – oppbevar dem mørkt og kjølig – vi har dem i matboden.
  • Jerkey/tørket kjøtt/speket kjøtt – vår favoritt er speket pølse eller å ha et helt fenalår.
  • Kokekaffe/teposer/løsvekt te/kaffefilter/kaffe
  • Plantemelk – fordi det har god lagringstid. Hvis det ikke er noe du bruker så dropp det. Men vær obs på at vanlig melk og melkeprodukter har kort holdbarhet utenom i frysen. Vi bruker plantemelk til havregrøt, og hvis vi har frokostblandinger etc.
  • Frokostblandinger – hvis du har melk eller plantemelk kan dette være et godt alternativ – du kan også lage egen yoghurt til hvis du har probiotika og melk/kokosmelk/mandelmelk
  • Nøtter – gir god næring/energi og kan males til melk/nøttesmør
  • Smør, kokosolje, fett – til brød og steking.
  • Vann – ha et par dunker i beredskap
  • Sukker eller annen søtning. Honning er mer næringsrik så vi satser på det, men sukker er også lurt å ha i backup.
  • Knekkebrød – for å ha enkel mat
  • Pålegg med lang lagringstid – leverpostei, makrell, tunfisk, nugatti.
  • Kom gjerne med innspill om det er noe jeg har glemt som bør være på listen
Begin your Herbal Journey in the Introductory Herbal Course

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.