Sette spirede poteter fra butikken i jorden? Dropp det

av Naturmamma

Har du poteter som har lagt litt lenge og begynt å spire? Har du vurdert å sette de i jorden? Ikke gjør det. Her er grunnen.

Du kan i verste fall risikere fengsel i 2 år samt dyrkningskarantene i 30 år for både hos deg og lokale bønder.  Det gjelder uansett om du setter de i en åker, i en liten pallekarm eller en potte på terrassen. 

Poteter kan være bærere av sykdommer som setter seg i jorden. Hvis det oppstår sykdom kan jorden være smittet i opptil 30 år. 

I tillegg kan de potetene du satt i din hage smitte jorden til bønder i nærheten. Både via vind, insekter, fugler eller ved at jorden setter seg på støvler eller sko som du bruker igjen senere.


Så, hvordan løse det: 

  1. Ta bort det som har spirt på potetene dine og kok dem. De er fult spiselig selv om de har spirt men du bør altså ikke spise spirene. De er framdeles perfekt i potetmos til tross for at de er litt innskrumpet også.
  2. Kjøp sertifiserte settepoteter. Det finnes mange leverandører på det f.eks plantasjen, plukkselv, felleskjøpet etc. 
  3. Hvis du mot formodning har flere poteter igjen lagret fra fjorårets poteter og det da var brukt sertifiserte settepoteter – ja da kan du bruke potetene dine som settepoteter nå. (det skal jeg gjøre, i tillegg har vi kjøpt fra felleskjøpet) 
  4. Spør i facebookgruppen Spiren – selvforsyning, hage og matdyrking om noen i området ditt har ekstra poteter av sertifiserte settepoteter hvis ikke du ønsker å kjøpe i større kvanta.

1 kommentarer

sort kjøkkenvask 4. september 2020 - 00:37

Du har en god blogg. Fint arbeid

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.