Om å dyrke mat på den plassen du har tilgjengelig

av Naturmamma

Når jeg tipser andre om at de kan dyrke mat i hagen sin, får jeg ofte i svar at de ikke har plass. Og jeg tenkte slik jeg også før. Det eneste som var godt nok for meg var småbruk med over 100 måls tomt – ellers kom jeg jo ikke til å få plass til noe.

Men jeg er ikke enig lenger – jeg mener man kan dyrke mat uansett hvor liten plass man har. Ja selv med bare litt plass i et kjøkkenvindu.

Og derfor har jeg bestemt meg for å prøve et prosjekt. Jeg skal dyrke mest mulig mat på liten plass og har delt opp hagen min i forskjellige områder. For jeg har to måls tomt – og godt med plass til å dyrke mat. Men hvis jeg deler opp blir det heller flere små områder. Så kan vi sammen se hvor mye plass som trengs for å dyrke mat.

Områdene er:

  • Terrassen – ca 30 kvm – sørvendt, må dyrke i potter og krukker.
  • Utenfor kjøkkenet – ca 30 kvm – nord, her har vi tunneldrivhuset vårt + et område med mark utenfor.
  • Kjøkkenhagen – ca 20kvm – sør, pallekarmer og opphøyde bed.
  • Vinduer og inne – et stort stuevindu, et kjøkkenvindu, et soveromsvindu. Kjøkkenbenk.

Vi har flere områder i hagen, blant annet åkeren og bærhagen, men det er disse jeg vil fokusere mest på.

Jeg kommer til å oppdatere hver måned (kanskje hver uke senere når høsteperioden kommer), inndelt i hver kategori.

Hvordan ser det ut nå?


Terrassen: Har fire balkongkasser og en potte nå. I en balkongkasse har jeg framdeles grønnkål fra i fjor, samt gressløk. Potten har gressløk. De tre andre balkongkassene er tom. Planen er at vi iløpet av våren og sommeren også skal skifte gulvet på terrassen, så det kan bli en utfordring der.

Utenfor kjøkkenet: 18kvm tunneldrivhus. Vi har ikke noe i jorden der ute nå, kun et par potter som står og lagrer planter som enten skal ut der eller i kjøkkenhagen. Vi holder på å lage bed. Resten av området er nordvendt og det står et stort huskestativ der nå. Planen er å ta bort det og prøve å få til å dyrke noe.

Kjøkkenhagen: Foreløpig 10 store pallekarmer og 2 små. Vi har også planlagt å bygge et større opphøyd bed i midten. 2 av pallekarmene har i dag hvitløk. Der er planen å sette purre mellom radene. 2 av pallekarmene har et jordbærkaos og må ryddes. Jeg vil flytte jordbærne til de kassene vi skal lage i midten. 1 av pallekarmene har litt urter fra i fjor – lavendel, gressløk og persille. De andre pallekarmene er tom.

Vinduer og inne: Jeg har allerede begynt å drive fram en del planter i vinduene mine.
I kjøkkenvinduet har jeg en kjøpt persillebunt, samt purre og vårløk som står i vann og spirer nye skudd – samt at jeg nylig har lagt erter til bløt i spiretrau der.
I soveromsvinduet har vi montert en ekstra hylle. Her spirer det allerede mye gøy.
I stuevinduet vokser det også mange små spirer. Mange av dem skal ut i drivhuset eller i kjøkkenhagen.

Jeg må også ta høyde for at jeg skal ha en baby i september.

Så hvem vil være med å dyrke på den plassen de har?

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.