Verdens miljødag – hva kan du gjøre?

av Naturmamma

Jeg har kommet over flere innlegg i dag om at det er verdens miljødag i dag. Naturen sliter og det biologiske mangfoldet trenger hjelp. Så langt er jeg med, men så er det lite faktiske råd om hva vi kan gjøre for å hjelpe naturen – vi som er helt vanlige mennesker.

Så her er mine tanker:

 • Dropp å klippe gresset en stund, eventuelt ha områder i hagen hvor du lar gress og blomster vokse. Jeg vet at det er mange som syns det er både rotete og stygt med langt gress – jeg derimot syns det er fint – fordi jeg vet hva jeg gir til insektene i form av blomster å pollinere eller gjemmesteder
 • Ikke rydd hagen. Ok, nå blir jeg litt ekstrem her – men du kan gjerne ha et område i hagen hvor ville dyr kan få ha sin plass. Pinnsvin for eksempel, de liker å ha kvister og rusk som de kan bygge hus av.
 • Bygg eller kjøp et insektshotell. Dette er en perfekt aktivitet å gjøre med små barn om du har det, for å lære de mer om insekter og natur. Hvis du syns det virker vanskelig kan du alltids kjøpe et ferdig bygget på flere hagesenter etc.
 • Så planter som tiltrekker seg insekter som sommerfugler, bier og marihøner. Hvilke tenker du kanskje? Det kommer litt ann på hvordan hagen din er fra før. Jeg er ikke helt fan av å «ninjaplante» blomster som ikke vokser i det biologiske mangfoldet fra før av fordi de nye blomstene kan ta over området og på den måten utrydde de plantene som er der fra før.
  Men i en typisk norsk hage kan du plante: honningurt, agurkurt, rødkløver, prestekrage, rosmarin og timian. Også kan du la løvetann vokse fritt!
 • Dropp sprøytemidler i hagen. Bier og humler får nemlig hjerneskade av plantevernmidler i følge forskning.no. I tillegg går også rester av sprøytemidler i grunnvannet vårt, og kan dermed true livet i havet og ferskvann.
 • Ikke forstyrr så mye når du er i naturen. Skal du på camping? Flott, bare husk å ta med deg søppelet ditt, og rydd etter deg.
 • Velg økologiske matvarer. Jeg vet at økologisk mat kan være dyrt, så derfor er mitt tips å fokusere på å kjøpe økologisk av de råvarene som sprøytes mest:

  Fersken
  Epler
  Nektariner
  Paprika
  Stangselleri
  Jordbær
  Moreller
  Grønnkål
  Salat
  Druer
 • Eliminer plastforurensing. I det ligger også å redusere plastforbruket ditt.
  Velg materialer som varer, tre og glass framfor plast på kjøkkenet for eksempel. Velg atvarer med minst mulig forpakning på. Handle med handlenett. Ta med drikkeflaske. Jeg har mange andre tips om å redusere plast her.
 • Velg bærekraftig sjømat

PS: Husk også at det er du som stemmer på hvilke produkter bønder skal lage ved å kjøpe dem. Om du velger å ikke legge pengene dine i firma som overfisker havet så er det en stemme mindre for de.

1 kommentarer

Skogfrue 7. juni 2020 - 11:16

Jepp. Jeg tror også det er lurt å la fks løvetann og geitrams stå, og ikke plukke dem som mat for mennesker. Biene trenger dem nok mer enn vi gjør.

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.