9 ting du kan gjøre for å redusere plastavfallet ditt

av Naturmamma

Vi har alle fått med oss at det er mye plastavfall, jeg deler selv videoer av plast i naturen både når jeg kommer over andre og når jeg finner selv. Jeg tror nemlig at det vi har sett til nå bare er toppen av isberget. Dessverre.

Vi har alle et felles ansvar for hva som er i naturen. Du tenker kanskje at du aldri kaster søppel i naturen? Har du tenkt på at avfallet du kaster noen ganger ender opp i store hauger på dynga, og at både dyr og vinden kan ta det med seg?

Det er viktig å resirkulere det plastavfallet man har, men det er kanskje også enda viktigere å kutte plastavfallet. Derfor får du her 9 tips til ting du kan endre for å kutte ned på plastavfallet.

 1. Plastfolie
  I stedet for plastfolie kan du bruke bivokspapir som er laget av bivoks og tekstil. Eventuelt er det også kommer veganske alternativer. Du kan også ha kjøtt og fisk i glassbokser i kjøleskapet.
 2. Drikkeflasker
  Det er bra at vi har pant på drikkeflasker. Men mange flasker ender likevell opp i naturen. Velg heller å ta med deg gjenbrukbar drikkeflaske og fyll den med det du ønsker. Min favoritt er drikkeflaske i stål, med den kan jeg ha både varm og kald drikke, samt at varme/kulde holder i mange timer (henholdsvis ca 6 og 12 timer) Vi har ofte vann med isbiter med oss, eller en smoothie/juice vi har laget hjemme.
 3. Plastposer
  Velg gjenbrukbare handlenett når du handler i butikken. Da slipper du plastposer. Trenger du derimot noe til søppeldunken finnes det for eksempel nedbrytbare poser i mais.
 4. Sugerør
  Veldig ofte når jeg er på stranden vår finner jeg sugerør ligge i strandkanten. Vi har begynt å bruke sugerør i glass og rustfritt stål i stedet. De kan vaskes lett, jeg tar dem kjapt mens jeg vasker kniver og skjærefjøler.
 5. Tannbørsten
  Hvert år bruker, og kaster vi Nordmenn 15 millioner tannbørster i plast! WOW!
  Velger du bambustannbørste kan den komposteres etter bruk. Nå har jo selv også REMA 1000 og SPAR begynt å selge bambustannbørste, og da er det lett å gjøre den endringen.
 6. Kaffekoppen
  Er du en av dem som kjøper kaffe to-og? Ta med deg en gjenbruksbar kaffekopp for å få den fylt opp i stedet. Rusfritt stål eller glass er de beste. Dette er jo det statoil-koppen har gjort, tenk så mange engangskopper statoil sparer på det!
 7. Grønnsaksposene
  Du vet de små tynne posene du kan ha grønnsaker og frukt i? De skaper mye avfall! I hvert fall hvis du ikke bruker de flere ganger. Ta med deg små handlenett i butikken. Det finnes i dag et bra utvalg og mange forskjellige størrelser. Min favoritt er kanskje de florlette posene fra Ecobags, men vi fikk også et nydelig håndlaget et til jul, så hvis du er flink på håndarbeid er det en genial ting å lage både til deg selv og venner.
 8. Oppvaskbørste
  Velg trebørste! Mange kan du bytte børstehode på når det er slitt. Sist jeg var på Søstrene Grene hadde de også oppvaskbørste der, med utskiftbart børstehode!
 9. Tøybleier
  Har du små barn? Tøybleier er en fin måte å redusere avfall generelt. Engangsbleier er i naturen i ca 500 år før det brytes ned. Det er lenge det! Og når man tenker på alle de bleiene et barn bruker i løpet av sin bleieperiode er det veldig mye!

Jeg kommer til å gå bredere inn på flere av disse punktene etter hvert, og også vise hvordan vi gjør det. Et av mine mål i 2018 er å bli mer bevisst på hva vi faktisk kaster/forbruker. Jeg kommer også med flere tips senere, så følg gjerne bloggen min.

Ps. Denne posten er en del av 31 dager til en mer naturlig livsstil – du kan se de andre postene i denne serien her.

 

Gjør du noe selv for å redusere plastavfall?

4 kommentarer

Skogfrue 17. januar 2018 - 14:17

Panter alltid!
Bruker bambustannbørste!
Drikker ikke kaffe!
Brukte tøybleier på avkommet, og bruker mooncup selv!

Ellers ser jeg at jeg har en del å skjerpe meg på.

Svar
Linda Hagen 18. januar 2018 - 11:39

Veldig bra! Dette skal jeg dele! Dette er faktisk et av prosjektene mine dette året. Å reduserer plastavfallet. Jeg følger ivrig med på alt du skriver om dette, samt mye annet interessant du skriver om!

Svar
Magnhild 18. januar 2018 - 11:54

Veldig mange gode tips du kommer med. Bare en liten merknad til det med plastposer til søppel.

Her i Oslo er det standardiserte plastposer som skal brukes til matavfall og plast, disse posene er gratis, nettopp for at vi skal skal bruke akkurat disse.
Har du prøvd å komme med gjenbrukskopp på en kaffebar, hvordan ble det evt mottatt?

Svar
Louise 18. januar 2018 - 18:30

På det punktet der er jeg rådårlig! Trengte de tipsene der og tar de til meg.

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.