En nybegynnerguide til doTERRA eteriske oljer

av Naturmamma

Du har kanskje hørt snakk om eteriske oljer, og lurer litt på hva det er og hvordan du kan bruke de?

Jeg har laget en nybegynnerguide til deg, for å vise deg hva eteriske oljer er og hvordan du kan bruke dem. 

Jeg har lang erfaring med eteriske oljer selv, og har jobbet med dem i over 10 år nå, via aromaterapi i hudpleiesalongen, produksjon av kosmetikk og salg i helsekost og eget nå i egen bedrift. 

Først – Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er aromatiske komponenter ekstrahert og destillert fra planter. Mange planter, trær og røtter inneholder eteriske oljer. Du kjenner kanskje godt til duften av lavendel, eller kjenner duften av furu når du har ekte juletre i hus? Det er den eteriske oljen som lager den lukten.

Det finnes over 3000 forskjellige eteriske komponenter og hver har sin forskjellige virkning.

Eteriske oljer har blitt brukt i nesten 6000 år i mat, medisin, ritualer, pleie og velvære etc. De er mer konsentrerte enn urter og kan virke på et cellulært nivå.

FUNFACT: En dråpe peppermynteolje tilsvarer 28 kopper peppermyntete

 

Hvordan bruke eteriske oljer?

Det er flere forskjellige måter å bruke oljene på, men de kan deles inn i tre hovedkategorier:

 • Aromatisk
 • Topisk
 • Innvortes

OBS: Mine anbefalinger går kun på doTERRA sine oljer, ingen andre merker. Dette på grunn av kvaliteten på oljene fra doTERRA. Bruker du andre oljer bør du forhøre deg om bruk hos forhandler (eller vurdere å bytte til doTERRA via meg og samtidig få veiledning og oppfølging)

Her er litt om de forskjellige måtene:

 1. Aromatisk

  Den mest vanlige måten å bruke eteriske oljer på er aromatisk. Å lukte og puste inn oljer kan ha en kraftfull effekt på oss, både emosjonelt og psykisk. Min favoritt måte å bruke oljene aromatisk på er i diffuseren min. Jeg bruker den stort sett hver dag, og bruker forskjellige oljer utifra hva jeg ønsker av effekt. Noen ganger har jeg oppløftende oljer i den, og andre ganger har jeg i beroligende oljer.
 2. Topisk

  Du kan også bruke eteriske oljer på huden, hvor de enkelt blir absorbert. Vær obs på at en del oljer er sterke på huden så det kan være lurt å blande dem ut med baseoljer før de brukes på huden. Vær også obs på at du bør holde eteriske oljer borte fra øyner, ører, nesen og slimhinner. Du kan bruke eteriske oljer på hudområder hvor du har f.eks ømme muskler, hudirritasjoner etc, eller på chakraer og pulssteder for aromatisk virkning. Eteriske oljer er mye brukt i aromaterapeutiske massasjer på spa og i kosmetikk.

  Jeg bruker selv oljene ved å blande dem ut i min favoritt krem, eller i kokosolje for massasje. Et av punktene man ofte bruker eteriske oljer topisk på er under føttene, så jeg bruker å ha oljer under føttene om morgenen når jeg står opp og/eller på kvelden en stund før jeg skal legge meg. Jeg bruker også oljer i nakken eller tinningen.

 3. Innvortes

  Enkelte oljer har en kulinarisk historie og andre kan også brukes innvortes for å støtte fordøyelsen. Fordi oljene er så potente anbefaler jeg bare å bruke oljer innvortes hvis du føler at du er trygg på bruken, og kun i moderate mengder. Du bør også alltid passe på at du bruker de oljene som er beregnet på innvortes bruk.

  Oljene kan has i kapsler slik at du kan lage ditt eget kosttilskudd, og du kan også ha oljer i vann eller mat.

  (Her er det superviktig at dette kun gjelder for doTERRAS oljer)

Hvordan jeg (Naturmamma) bruker eteriske oljer:

Jeg bruker de eteriske oljene hver dag, og flere ganger for dagen. Om morgenen smører jeg balance under fotsålen for å takle stressende hverdager bedre, og jeg drypper en dråpe frankincense og copaiba under tungen for cellefornyelse og energi. Jeg har også et par dråper villappelsin og spearmint i diffuseren om morgenen for å gi en oppløftende stemning. Og jeg bruker lavendel til massasje på kvelden.

Oljene er med meg for å støtte kroppens funksjoner hver dag, og for å bidra til mindre eksponering for potensielt farlige stoffer. Jeg bruker dem blant annet til å støtte fordøyelsen, styrke immunforsvaret, massere vonde muskler, vaske hus, gulv og vinduer, lage mine egne såper, salver og kremer. 

Hvorfor doTerra eteriske oljer?

Jeg har testet mange forskjellige merker innenfor eteriske oljer, og ingen kan måle seg på kvaliteten som doTERRA leverer.
Doterra går langt utenfor for å tilby de mest rene, potente og terapeutiske eteriske oljene. Oljene har høyere sertifiseringskrav enn økologiske krav og de blir også dyrket og ekstrahert der hvor de vokser naturlig. På den måten trenger de ikke å bruke sprøytemidler og kunstig gjødsel for å få dyrket fram råvarene. Lavendeloljen til doTerra kommer fra Frankrike og Bulgaria og Rosmarin er dyrket i Morokko.

Hvilke oljer bør man begynne med?

Begynn med noen av oljene som er mest anvendelig og enkle å bruke. For eksempel:

 • Lavendel – brukes mye for sin beroligende effekt, nydelig i badevann eller fotbad og i massasjeoljer. Er mild og kan brukes til barn. Ypperlig sammen med eddik til skyllemiddel i klesvasken til sengetøy/håndklær.
 • Peppermynte – brukes for sin oppløftende og kjølende effekt. Kan brukes på anspenthet, og er ypperlig sammen med lavendel i en spray for varme og hete.
 • Sitron – oppløftende og rensende. Nydelig som smak i vann, majones eller annen mat man vanligvis bruker sitron. Kan brukes til tyggisflekker, tusj etc. Ypperlig som skyllemiddel til hvitvask da sitron virker lett blekende.

Disse tre oljene kommer i en egen startpakke med god brukerveiledning og brukertips hvis du ønsker å teste dem ut. Jeg har startpakken tilgjengelig i nettbutikken min, med fri frakt på dette produktet. Du finner den her. 

Vil du spare 25-55% på eteriske oljer?

En annen løsning på å kjøpe eteriske oljer er å starte med familiepakken. Da får du automatisk med en oljekonto hos doTERRA som gir deg 25-55% rabatt på eteriske oljer allerede fra første kjøp. I tillegg får du også god veiledning og oppfølging i bruk av eteriske oljer fra meg.

Familiepakken inneholder alt du trenger til å starte med eteriske oljer, og gir deg hele 9 eteriske oljer + diffuser + baseolje og vegetabilske kapsler.

Med denne pakken kan du derfor bruke eteriske oljer både aromatisk, topisk og innvortes.

Oljene som er med i familiepakken er: lavendel, sitron, peppermynte, villappelsin, rosmarin, oregano, frankinsence, onguard (immunforsvar og beskyttelse) og zengest (mage og fordøyelse). Sammen med oljene får du også en e-bok med god innføring i hvordan du bruker de forskjellige oljene på best mulig måte.

Familiepakken bestiller du via nettbutikken min her

Jeg håper dette var nyttig lesing. Og hvis du lurer på noe mer om oljer nå så kan du gjerne sende meg en mail på anita (@) naturmamma.no eller du kan bli medlem i vår facebookgruppe Nordic Wellness Tribe hvor vi snakker om livsstil, helse og oljer.

Vi har også et eget startkurs om oljer som er helt gratis å delta på. Det går over 7 dager og du har tilgang til kursmateriell så lenge du ønsker.

3 kommentarer

Energikuler med påskesmak – Naturmamma 24. mars 2018 - 10:51

[…] Eteriske oljer […]

Svar
Kornelia 11. mars 2022 - 12:06

Hei! Har du noe erfaring med å bruke dottera oljene i diffuser som er ikke dottera sin? For eksampel -Aromatherapy Ultrasonic Diffuser, iKOU Romduft. Anbefaler du helst å bruke dottera sin, eller har det ikke så mye å si?

Svar
Naturmamma 5. januar 2023 - 14:45

Det har ingenting å si hvilken diffuser du bruker. Jeg har ingen erfaring med den du nevner selv.

Svar

Skriv en kommentar