Mine topp 10 eteriske oljer for naturlig vask

av Naturmamma

//inneholder reklame for egne produkter//

Jeg liker ikke å vaske huset, men jeg elsker et nyvasket hus.
Så dess enklere det er å vaske, dess gladere blir jeg.

Derfor er det veldig praktisk å vaske huset med eteriske oljer. Huset blir rent, bakterier og smuss forsvinner og jeg har få og rene ingredienser i vaskeskapet mitt.

I et naturlig vaskeskap kan det være lurt å ha følgende ingredienser: et utvalg eteriske oljer (se nedenfor), sprayflasker i glass (siden eteriske oljer bryter ned plasten i plastflasker), eddik, natron eller bakepulver, en nøytral Castile såpe.

Disse oljene er mine favoritter i vaskeskapet:

 

 1. Sitron
  Denne oljen gir en oppløftende effekt på sinnet samtidig som huset blir rent, det er rett og slett en vinn-vinn situasjon. Sitronolje er antibakteriell, antiseptisk og antimikrobiell – noe som gjør den til den perfekte oljen å vaske huset med. Perfekt å bruke til kjøkkenbenken eller for å vaske bort rester av sprøytemidler på frukt/grønnsaker. Nydelig å blande med ylang Ylang eller Eukalyptus i vaskemidlene.
 2. Lime
  Lime er en sitrusolje som kan brukes i stedet for sitron og har noenlunde de samme egenskapene men en litt annen duft. Perfekt å blande med nellik eller lavendel.
 3. Lavendel
  Dette er den mest omgjengelige og brukbare oljen for huset og personlig pleie. Den er soppdrepende, antibakteriell, antiseptisk og blander seg også veldig bra med mange andre oljer. Prøv å bland den med sitron eller peppermynte.
 4. Villappelsin
  Appelsin har en oppløftende effekt på humøret og virker antiseptisk. Bruk den i blandinger til kjøkkenbenken, skjærefjølen eller baderomsoverflater. Appelsin passer perfekt sammen med eukalyptus, lavendel eller ylang Ylang i vaskemidler.
 5. Eucalyptus:
  Er antiseptisk, antibakteriell og soppdrepende og er ypperlig som insektsmiddel. Eukalyptus passer bra i overflatevask men også for å rense luten med en diffuser. Nydelig med sitron, eller villappelsin.
 6. Ylang Ylang
  Er antibakteriell, antiseptisk og soppdrepende. Den har også en blomstrende lukt som gir en friskhet til hjemmet hvis du bruker den i vask. Passer bra sammen med Villappelsin og sitron.
 7. Kanel
  Denne er proppet full i antibakteriell og soppdrepende effekter. Den hjelper også å bekjempe forkjølelse og influensa så den er perfekt å ha i ditt vaskeskap for en grundig vask. Prøv den sammen med villappelsin eller peppermynte
 8. Nellik (clove)
  Dette er en sterk olje som er antibakteriell, soppdrepende, antiseptisk og antiviral. Lukten passer bra i såper og vaskemidler, men den er veldig sterk så vær obs på at denne må tynnes ut. Forsøk å blande den med sitron, villapelsin eller lavendel.
 9. Peppermynte
  Antibakteriell, antiviral og soppdrepende. Den er restistent mot de spesielt farlige bakteriestammene som e-coli og salmonella. For variasjon kan du også prøve spearmint.
  Prøv å blande den med lavendel eller eukalyptus.
 10. OnGuard
  Dette er en blanding av flere typer oljer blant annet nellik, kanel, eukalyptus og villappelsin. Den har effekten fra flere av oljene og er ypperlig i vask. Den har også en frisk og god duft som passer perfekt i vask.

Du bør alltid bruke rene eteriske oljer av god kvalitet. Jeg bruker doTERRA eteriske oljer. Er du interessert i eteriske oljer kan vi sette sammen en pakke til deg eller du kan se på hvilke pakker som allerede ligger i nettbutikken

Hva bruker du til vask? Har du vurdert å vaske huset med eteriske oljer? 

Klemmer fra Anita – Naturmamma

2 kommentarer

Skogfrue 17. april 2018 - 17:11

Kjempegode ideer!! 🙂 Jeg pleier å vaske kjøkkenbenken og andre overflater med en blanding av vann, bakepulver og lavendel. Nydelig!! 🙂

Svar
Mine beste oppskrifter og tips til naturlig rengjøring – LilaLife 4. mai 2018 - 10:37

[…] Siste oppskrift har jeg snappet med meg fra Naturmamma […]

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.