Jeg vil ikke ha triklosan i mine produkter

av Naturmamma

Har du hørt om triklosan?
Det er et kjemisk stoff som er tilsatt i mange kosmetikkprodukter for å drepe bakterier. Triklosan virker nemlig bakteriedrepende. Bruker du produkter med triklosan blir du kvitt bakteriene dine, det kan du være sikker på.

Men, hvis du fulgte med i timene om hygiene og immunforsvar på skolen vet du også at det er noen bakterier på kroppen som er gode, og som fungerer som kroppens immunforsvar. Det som er skummelt med triklosan er at det ikke bare dreper de slemme bakteriene, men også de gode – og fungerer dermed på samme måte som antibiotika.

Enda skumlere er det at dette stoffet brytes ned veldig sent i naturen, og kan dermed bidra til å drepe alle bakteriene i havet. Den fisken som du spiser, kan inneholde triklosan. Og dermed er det en vond sirkel igang. Du bruker produkter i dusjen din, triklosan skylles ut i havet med dusjvannet ditt, fisken får i seg vannet, videre spiser du fisken og får det inn i deg også (ikke bare på huden som du fikk det i dusjen.

Ved bruk av triklosan kan faktisk bakterier bli resistente mot bakterier. Hva gjør vi da om 5-10 år når de dårlige bakteriene ikke lenger blir tatt av antibiotikaen vi får hos legen og kroppen må kvitte seg med sykdommen alene? For mennesker med et godt immunforsvar klarer kroppen vanligvis å kvitte seg med sykdom og bakterier på egenhånd. Men, for personer med svekket immunforsvar, som for eksempel eldre eller spedbarn er ikke kroppen i alle tilfeller rustet for å stå imot bakterier som er resistente mot antibiotika.

Og DET er grunnen til at jeg ikke vil ha triklosan i produktene mine i det hele tatt.
Derfor boikotter jeg av prinsipp produkter og merker som bruker denne ingrediensen så langt det lar seg gjøre, og så langt jeg er obs på bruken selv. Les mer om triklosan på Wikipedia, Eller se hva nrk har skrevet.

Du finner triklosan i produkter som: Tannkrem, håndsåpe, oppvasksåpe, deodoranter, munnvann, leketøy, sokker og sminke.

Det er en oversikt over produkter som inneholder triklosan på Skin Deep. Denne er imidlertid laget for det amerikanske markedet, men jeg kjenner igjen flere produkter der som også er på det norske markedet, så det er verdt å ta en titt.

Er du obs på hva produktene du smører deg med inneholder?

6 kommentarer

Frøken BitterSøt 21. november 2012 - 19:03

Trikoslan er skumle saker. Det er synd at det knapt finnes regelverk for hva produsentene kan finne på å tilsette produktene sine med…

Svar
Anita Husevåg 21. november 2012 - 22:03

Ja, der er jeg helt enig med deg. Desverre så er det jo sånn at de jobber med saken, men ikke får helt godkjenning fra EU siden vi er under EØS. Da jeg fikk vite om dette i 2004 hadde de jobbet med å få det forbudt siden 2001, og jeg regna med at det da kom til å bli forbudt innen rimelig tid….

Svar
Husmannsplassen i Hidlesundet 21. november 2012 - 21:17

huff a meg. Tror jeg må ta en ekstra titt på tannkremtuben nå.

Svar
Anita Husevåg 21. november 2012 - 22:05

Så lenge du holder deg unna colgate total tror jeg du kan være safe, uten å garantere det 😉

Svar
Nann Karin 6. februar 2018 - 09:48

opps,- jeg ser at jeg til tider kan være sløv. Takk for påminnelsen

Svar
Skogfrue 6. februar 2018 - 10:20

Ja. Veldig bevisst. Jeg står vanligvis lenge i tannkremhylla og leser innholdsdeklarasjonen på tannkremene før jeg velger en, om den «vanlige» ikke er der.. Triklosan utgår, og det samme gjør mikroplast.

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.