Slaktedag!

av Naturmamma

Mange personer som er opptatt av natur og miljø er vegetarianere eller veganere. Jeg selv er kanskje det strake motsatte. Jeg spiser egentlig ganske mye kjøtt og dyreprodukter. Men, jeg er opptatt av hvordan dyra har det mens de lever, og også hva de spiser mens de lever.  Jeg velger heller viltkjøtt framfor industrisvin. Og i hagen min har jeg toppet småbruksdrømmen med en gjeng kaklende høner (og haner!) samt vaktler.

Og på tirsdag var det slaktedag her på minibruket vårt. Jeg har gruet meg en del til denne dagen. Det måtte gjøres, og heldigvis fikk jeg hjelp.

Vi har to «kull» med høns. De største har bodd i hønsehuset. De hadde vi 8 stk av nå. De minste har bodd i et stort ombygget kaninhus (som er delt i to, en del til vaktelhønene og en del til småhønene) De hadde vi 6 stk av. Og de er ikke lenger så veldig små altså.. De store hanene angrep de minste hønene når jeg prøvde å ta dem sammen en annen gang, til tross for at de har bodd sammen i samme hønsehus lenge. Derfor har jeg bare beholdt dem fraskilt. Den største hanen var nemlig ganske hissig av seg.

Så, i det siste har den lille hanen begynt å gale tidlig om morgenen. Masse. Og han gir seg ikke heller. Så da står de små og galer til de store. De store galer tilbake, også begynner nabohanen også. Det hele skjer selvsagt før klokken seks om morgenen. Og sånn kan vi ikke ha det. Så da ble det slaktedag.

Av de 8 store hadde vi 4 høner og 4 haner. (for vi har allerede slaktet to haner tidligere i hver sin omgang)
Av de minste hadde vi 4 høner og 2 haner.

Det sier seg selv. Noen måtte gå.

Så da slaktet vi 4 haner. 3 av de store og 1 av de små. I tillegg tok han som hjalp meg med slaktingen med seg den ene store hanen hjem. Han manglet nemlig en hane selv.

Nå har vi altså igjen 4 høner av de store.
Og 4 høner og en hane av de små.

Trodde jeg. Helt til jeg skulle mate dem i dag tidlig og den ene lille hønen begynte å gale den også.

Så da har jeg 4 høner igjen av de store.
og 3 høner og 2 haner igjen av de små.

Nå må det gi seg med haner her, for nå føler jeg at vi har vært maks uheldig. Vi har fått 16 høns, hvorav 7 er høner og 9 er haner. Men, på den lyse siden har jeg nå en wyandotte hane, så da kan jeg eventuelt få kyllinger av det senere hvis jeg skulle ønske det.

Etter at vi slaktet hanene, tok vi sammen begge «kullene» med høns. Det ble litt kakling og kjefting, og at de enda er delt i to grupper. Men alt i alt gikk det som smurt og uten for mye oppstyr. Om en liten stund er de nok gode venner også tenker jeg. De har heldigvis god plass både ute og inne så alle kan få være for seg hvis de ønsker det.

Det jeg har igjen nå er
3 stk wyandotte høner
1 stk wyandotte hane
1 stk maran hane
2 stk hvite italiener høner
1 stk australorps høne
og 1 stk blandings høne

Også har jeg fire slaktede haner i kjøl/frys. I dag skal vi nyte saktestekt hane i leirgryte til middag. Selvforet og lykkelig hane selvsagt.
Sånt blir man lykkelig av selv!

Klemmer fra Anita – Naturmamma

PS. Har du, eller drømmer du om høns du også? Fortell meg gjerne i en kommentar 🙂

Skriv en kommentar