Nye tilskudd til flokken på gården

av Naturmamma

Jeg har blitt bestemor til noen søte små nøster!
I mars fikk vi våre første kyllinger – ti stykker. Blant dem var det fire høner, så vi valgte å hente 6 til fra noen venner. Igjen var det bare to høner blant de nye hønsene, så nå har vi seks høner (også har vi tre av hanene enda). De to yngste hønene har ikke begynt å legge egg enda så vi får ca 3-4 egg per dag. I sum er det litt lite for oss, siden vi bruker en del egg per dag – i tillegg til at vi ønsker å ha egg til venner/familie.

Derfor fikk jeg låne en rugemaskin for et par uker siden, og la i egg. Så glemte jeg den litt må jeg innrømme. Men jeg har laget meg alarmer på mobilen med beskjed om å lyse egg – og hver gang jeg sjekket ble jeg overrasket over at det så ut til å være liv. Kunne jeg faktisk klare å få det til, selv uten erfaring med dette? Jeg trodde egentlig ikke på det selv.

Så, på onsdag kveld da jeg skulle inn i boden hørte jeg små pip pip pip. Og da var det bevegelse i rugemaskinen! Den ene lille kyllingen hadde kommet helt ut av egget av seg selv og var nesten tørr også. Jeg så at det var flere av eggene som hadde små hakk i seg, og det ene var det en god sprekk på. Så jeg klarte jo ikke å slappe av! Før jeg gikk å la meg sjekket jeg rugemaskinen igjen og der var det andre egget igang for å klekke. Jeg fikk faktisk filmet klekkingen. Morsomt å se hvordan det fungerer.

Og på torsdag da jeg våkna var det tre søte små nøster inni maskinen så da hadde den tredje klekket iløpet av natten også. Alle tre var tørr, så jeg og Lukas lagde til en kasse med et gammelt håndkle i bunn, en liten vannskål og litt mat (havregryn malt til mel blandet med eggeplomme) til dem, før vi hang opp varmelampen. Så var det klart til innflytting av de små.

De skal få bo i boden vår til de blir litt større. Så skal de få flytte inn i en egen kyllingavdeling i hønsehuset.

I løpet av gårsdagen kom det to nye kyllinger som var mye svakere enn de andre, men de har tørket iløpet av natten og har kviknet litt til. Og da jeg våkna i dag og løp for å sjekke maskinen var det kommet en til kylling – den var veldig svak, og døde iløpet av kort tid dessverre. Sånn er det noen ganger.

Det er så spennende med sånne søte små igjen. Og jeg håper håper håper på at en del av disse søtingene er høner! Vær så snill da universet!

Er de ikke søte? De er en god mix disse små, og jeg vet ikke hvem av hønene eller hanene som er foreldrene. Den lille grå ligner på den ene grå vi har som er blanding av australorps og hvit italiener. Vi har en helt lys kylling som ligner på de som er hvit italiener, samt at de mørke kan minne mest om hanene for de er renraset wyandotte og maran, men også litt på vikinghøns-høna. Det blir spennende å se hvordan de blir etterhvert.

Har du høns selv? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet hvilke raser du har 🙂

5 kommentarer

Skogfruen 19. november 2017 - 21:31

Næmmen, helledussen så nydelige! <3

Svar
Linn - FruBeversHverdag som daglig leder i familien O.j. 19. november 2017 - 23:41

Ååå! Så nydelig små søte barnebarn du har fått Anita! Så spennende! Gleder meg til å følge de videre på veien 🙂

Svar
Linda C. Hagen 22. november 2017 - 20:31

Ååååå så søte! Så koselig å SE en kylling komme ut av skallet! Vi hadde 4 høner før. Vi fikk de da vi var med i et tv-program «bønder i by`n». Men, vi hadde jo ikke et helt egnet sted for vinteren. jeg brukte lekestua den første vinteren, men fant ut at det ville jeg ikke fortsette med, for jeg ville ikke ødelegge den. Det var også mye jobb og vi fikk ikke så mye egg som en stor familie på 10 trenger. Og naboer litt for tett. Så da solgte vi dem. Men det var veldig koselig også. Skulle gjerne bodd mer for oss selv, da hadde jeg beholdt dem.

Svar
Katinka 23. november 2017 - 14:34

Nawww…. hellenussen så nydelige! Jeg har alltid hatt så lyst på høner. Så kjekt med dyr som tar unna avfall fra kjøkkenet (jeg hater å kaste) og veldig kjekt med egg. I mitt neste liv tror jeg at jeg skal få meg høner. Passer nok litt dårlig her i gata mi. .. tja… ikke for det… jeg vokste opp i et villastrøk og vi hadde jaggu naboer med høner og en hane der også. Syntes det var trivelig jeg.

Svar
Louise 23. november 2017 - 21:59

Nei, se på disse a! Herlighet så søte. Også så gøy å ha mulighet til å ha høner hjemme. Grattis, bestemor! Veldig morsomt å lese om noe som er helt annerledes enn hva jeg er vant til 🙂

Svar

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.