En spennende uke på småbruket vårt!

av Naturmamma

Vi har minibruk i hagen.

Der har vi høns, vaktler, potetåker og pallekarmer med grønnsaker. Og et drivhus på vei – det vil si vi har starter på grunnmuren og skal bygge drivhuset til neste år. Drømmen vår er et større småbruk, men vi trives veldig godt her og vi har plass til mye av det vi ønsker.

Vi er ganske nye på dette. Vi har passet høns tidligere, og vi har drømt om å skaffe oss våre egne lenge. I vår tok vi steget ut og fikk oss et par. De var små og søte den gang, nå har de blitt store. Vi fikk først ti høns, men økte med seks til. Så var det en som var skadet som vi måtte slakte tidlig så vi har hatt 15 stk i hele vår og sommer.

Denne uken har vi hatt en spennende uke på småbruket vårt. Vi kom hjem fra ferie på onsdag. Mannen og eldstemann har styrt skuten mens vi har vært borte. På torsdag når vi ryddet i hønsehuset så jeg noe som ikke var helt likt på høyet og sponet på gulvet. Det kunne vel ikke være? Joda, den ene hønen vår hadde lagt sitt første egg! Midt på gulvet.

Det er en rar følelse å få sitt første egg altså.  Dette har vi liksom ventet på i hele vår og sommer. Ventet og lurt på når det skulle komme. Jeg har sagt at jeg trodde de kom til å smått begynne å legge egg rundt 1. august så jeg har ikke vært så langt unna i gjettingen da. Siden torsdag har vi fått to nye egg. Og jeg har funnet ut hvem av hønene som har begynt å legge egg, for hun kakler som en måke, og roper på hanen, så går de inn i hønsehuset sammen og blir der til hun er ferdig.

 

Besøk av et par sjarmører

Hagen vår har områder som ikke er opparbeidet. Det er mange plasser å gjemme seg i for små dyr. Jeg planter også for å invitere insekter og andre dyr. Den ene kvelden når jeg skulle ut for å lukke luken på hønsehuset hørte jeg masse rasling i løvet som ligger under kristtornbusken min. Jeg sto helt stille for å følge med. Og ut fra busken stakk en liten nese fram. Det var et babypinnsvin. Sikkert født i sommer, for jeg har sett mammaen (det kan være pappaen også) rusle rundt her tidligere. Den lille sjarmøren. Så nå har jeg satt ut litt vann og kattemat til dem, og vurderer å lage til et hi de kan bo i for å overleve vinteren.

Poteter

Så har potetplantene våre begynt å blomstre. Det betyr at vi kan så smått begynne å høste nypoteter. De er små, men veldig gode. Man skal vel egentlig vente til potetblomstene visner med å grave dem opp, men jeg klarer ikke å vente så lenge. Vi har en del potetplanter, så jeg skal la en del stå enda, men nyte et par nå.

Om litt er margertene våre klar også, så da håper jeg vi kan få litt fersk torsk, koke nypoteter og ha erter og eggesmør til!

SLAKT

Vi har også slaktet. Vår første gang alene. Jeg fikk heldigvis hjelp av Naturpappaen, men akk. Det var vanskelig.

Vi har for mange haner i flokken. Vi fikk dem som usorterte kyllinger, og av 16 stk var 8 haner. Det sier seg selv at vi ikke kan beholde alle. Derfor spiste vi i går den ene hanen vår til middag. Jeg har aldri ribbet og partert hane før heller, så det var virkelig lærerikt. Jeg så på youtube mens jeg gjorde det, for å ikke gjøre noe feil. Kjekt at youtube kan lære meg sånne ting også.

Hva har skjedd i din verden i det siste?

Vi blogges

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.