Hvordan lage din egen naturlige bug-spray for å beskytte deg og familien din

av Naturmamma

Sommeren bringer med seg mye moro og glede, men det kan også være en tid da insekter som mygg og knott er mer aktive og kan være en plage for deg og din familie. I stedet for å ty til kommersielle insektsmidler som kan inneholde potensielt skadelige kjemikalier, kan du vurdere å lage din egen naturlige bug-spray. Dette er ikke bare bedre for helsen din, men også for miljøet. Her er noen enkle trinn og tips for å lage din egen naturlige bug-spray ved hjelp av eteriske oljer:

 1. Velg riktige eteriske oljer: Noen eteriske oljer har naturlige insektsavvisende egenskaper. Noen av de mest effektive oljene inkluderer sitronella, eukalyptus, tea tree, lavendel, peppermynte og ceder. Disse oljene har en behagelig duft for mennesker, men insekter misliker dem sterkt.
 2. Grunnoppskrift: For å lage din naturlige bug-spray, trenger du en basevæske, som kan være destillert vann eller alkohol (for eksempel vodka eller witch hazel). Dette vil bidra til å spre de eteriske oljene jevnt og sikre at de er effektive.
 3. Blandingsforhold: En god generell retningslinje er å bruke rundt 10-20 dråper eteriske oljer for hver 30 ml basevæske. Du kan justere mengden olje etter din egen preferanse og hvor kraftig du ønsker bug-sprayen.
 4. Lag din bug-spray: Forbered en sprayflaske med ønsket størrelse. Tilsett basevæsken i flasken, og deretter tilsetter du de valgte eteriske oljene. Rist godt for å blande ingrediensene grundig.
 5. Test på en liten hudområde: Selv om eteriske oljer er naturlige, kan de være irriterende for noen mennesker. Før du bruker bug-sprayen på store områder av huden, test den på en liten del av huden din for å sjekke om du har noen allergiske reaksjoner.
 6. Bruk og oppbevaring: Spray bug-sprayen jevnt over utsatte områder av huden. Unngå kontakt med øyne og åpne sår. Når du ikke bruker bug-sprayen, oppbevar den på et kjølig, mørkt sted, vekk fra direkte sollys.

Det er viktig å merke seg at naturlige bug-sprayer kan ha kortere varighet enn kommersielle alternativer, så du må kanskje påføre den oftere, spesielt hvis du svetter mye eller bader.

Ved å lage din egen naturlige bug-spray, kan du nyte utendørsaktiviteter uten å bekymre deg for skadelige kjemikalier. Den behagelige duften av eteriske oljer vil ikke bare holde insektene på avstand, men også gi en avslappende og beroligende atmosfære. Nyt sommeren uten ubudne gjester og la deg inspirere av naturens egne midler til å beskytte deg og familien din.

OPPSKRIFT:

Ingredienser:

 • 30 ml destillert vann eller alkohol (som vodka eller witch hazel)
 • 10-20 dråper eteriske oljer (f.eks. sitronella, eukalyptus, tea tree, lavendel, peppermynte og ceder)

Utstyr:

 • Sprayflaske

Slik lager du bug-sprayen:

 1. Fyll sprayflasken med 30 ml destillert vann eller alkohol som basevæske.
 2. Tilsett 10-20 dråper av dine valgte eteriske oljer i flasken. Du kan eksperimentere med forskjellige oljer eller kombinasjoner for å finne din favorittduft.
 3. Lukk flasken godt og rist den grundig for å blande ingrediensene.

Slik bruker du bug-sprayen:

 1. Test først bug-sprayen på en liten hudområde for å sjekke om du har noen allergiske reaksjoner.
 2. Spray bug-sprayen jevnt over utsatte områder av huden. Unngå kontakt med øyne og åpne sår.
 3. Når du ikke bruker bug-sprayen, oppbevar den på et kjølig, mørkt sted, vekk fra direkte sollys.

Merk: Naturlige bug-sprayer kan ha kortere varighet enn kommersielle alternativer, så du må kanskje påføre den oftere, spesielt hvis du svetter mye eller bader.

Husk at dette er en generell oppskrift, og du kan tilpasse den etter dine preferanser og behov. Nyt sommeren uten ubudne insektsgjester og bli inspirert av naturens egne midler til å beskytte deg og familien din.

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.