Vill Mat – dette kan du høste i naturen om våren

av Naturmamma

Det begynner å ligne på vår! Solen varmer faktisk en del og snøen er nesten borte fra markene her nå.
Det betyr at jeg også forbereder meg til å plukke vill mat og “ugress”. Vi hadde planer om å lage ugress-suppe til vikingfestivalen vi var på i helgen, men i begynnelsen av mars kom det mye snø som lå seg, og da har ikke de ville vekstene fått så gode vekstforhold som de hadde i fjor på denne tiden. Så da ble planene erstattet med grønnkålssuppe – men snart, snart er det klart for ugressuppe.

Har du en flekk med ugress i hagen din vil jeg anbefale deg å plukke den og bruke den framfor å prøve å ta knekken på den. De ville vekstene er ganske hardføre og det er ofte lettere å benytte seg av dem enn å kverke dem. I tillegg har de mye god næring og er gratis! Her skal du få en liste over de vanligste vårplantene og hvordan du kan bruke dem som mat.

BJØRK: Bjørketreet kjenner de fleste til. Og det er en av de tidligste plantene du kan benytte om våren. Da kan du nemlig tappe treet for bjørkesaft. Saften er søt og kan brukes som for eksempel drikkesaft, men kan også kokes til sirup til pannekaker eller brukes som søtning. I tillegg kan også de små bjørkebladene plukkes og brukes når de spirer. De er fin å koke te på.

BRENNESLE: Barndommens skrekk var om vi kom borti brenneslene når vi løp i marken husker jeg. Og du må bruke tykke hansker og saks hvis du skal plukke de. Men heldigvis slutter de å “brenne” etter at de er varmet opp eller blendet. Brennesle er derfor perfekt i suppe eller smoothie.

SKVALLERKÅL: Den perfekte “vill mat” råvarene fordi den sprer seg over alt! Disse stiller også høyt oppe på suppe og smoothiefaktor. De kan erstatte både spinat og grønnkål på våren. Plukk de ferske skuddene da de store blir litt bitre og trælete.

RAMSLØK: Den ville hvitløken! Disse bladene er så fin fordi de smaker så fint hvitløk. Ramsløkpure er perfekt i supper eller som krydder og spesielt til kylling. Det er også enkelte som lager ramsløkssmør istedet for kryddersmør.

LØVETANN: du kan spise løvetann, og hele planten er spiselig. Bruk bladene i salater. Fritter blomstene lett og spis som snacks. Grav opp roten og lag den til kaffe! Løvetannbladene kan også tørkes og lages til te. Her er mange muligheter.

GRANSKUDD: De lysegrønne nye skuddene til granen er fin å bruke i mat. Jeg er veldig glad i dem sammen med hvit fisk og ramsløk. Men du kan også lage granskuddsirup eller grannskuddte.

ENGKARSE: De små lilla blomstene som tar over hele plenen vet du. De kan du spise. Bruk de i salater, eller som pynt.

GEITRAMSSKUDD: Nye skudd til geitrams er nydelig stekt i litt smør. Da smaker de nesten som asparges.

Dette var noen av plantene som titter fram i naturen nå framover. Det er faktisk gratis vill mat! Jeg tenkte å lage blogginnlegg etterhvert om hvordan du kan bruke en del av disse så følg gjerne med her for mer inspirasjon.

PS: Husk at du bør være 100% sikker på hvilken plante du plukker før du spiser den.

Har du prøvd å bruke noen av disse i mat før?

//Annonser fra samarbeidspartnere//

Vil du lære hvordan du kan indentifisere, plukke og bruke 9 ville vekster fra norsk natur? 

I e-kurset ville vekster om våren lærer du nettopp det. Du får informasjon om 9 helt vanlige norske ville vekster – disse finner du garantert i nærområdet ditt.

Kjøp kurs

I denne hendige lommeguiden presenteres mer enn 40 spiselige planter du kan sanke fra naturens spiskammer. Alle er naturtro illustrert og har en faktatekst med kjennetegn, voksested, sanketid, hvilke deler av planten du kan bruke og hvordan du kan bruke den

Kjøp hos Norli

Har du noen gang lurt på hvilke planter som er spiselige? Hva du kan plukke med deg av bær, blomster og sopp, og hvilke matretter du kan trylle fram når du kommer hjem?

Kjøp hos Norli
Begin your Herbal Journey in the Introductory Herbal Course

Skriv en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.