Home Matauk Vill Mat – dette kan du høste i naturen om våren

Vill Mat – dette kan du høste i naturen om våren

by Naturmamma

Det begynner å ligne på vår! Solen varmer faktisk en del og snøen er nesten borte fra markene her nå.
Det betyr at jeg også forbereder meg til å plukke ville vekster og «ugress». Vi hadde planer om å lage ugress-suppe til vikingfestivalen vi var på i helgen, men i begynnelsen av mars kom det mye snø som lå seg, og da har ikke de ville vekstene fått så gode vekstforhold som de hadde i fjor på denne tiden. Så da ble planene erstattet med grønnkålssuppe – men snart, snart er det klart for ugressuppe.

Har du en flekk med ugress i hagen din vil jeg anbefale deg å plukke den og bruke den framfor å prøve å ta knekken på den. De ville vekstene er ganske hardføre og det er ofte lettere å benytte seg av dem enn å kverke dem. I tillegg har de mye god næring og er gratis! Her skal du få en liste over de vanligste vårplantene og hvordan du kan bruke dem som mat.

BJØRK: Bjørketreet kjenner de fleste til. Og det er en av de tidligste plantene du kan benytte om våren. Da kan du nemlig tappe treet for bjørkesaft. Saften er søt og kan brukes som for eksempel drikkesaft, men kan også kokes til sirup til pannekaker eller brukes som søtning. I tillegg kan også de små bjørkebladene plukkes og brukes når de spirer. De er fin å koke te på.

BRENNESLE: Barndommens skrekk var om vi kom borti brenneslene når vi løp i marken husker jeg. Og du må bruke tykke hansker og saks hvis du skal plukke de. Men heldigvis slutter de å «brenne» etter at de er varmet opp eller blendet. Brennesle er derfor perfekt i suppe eller smoothie.

SKVALLERKÅL: Disse stiller også høyt oppe på suppe og smoothiefaktor. De kan erstatte både spinat og grønnkål på våren. Plukk de ferske skuddene da de store blir litt bitre og trælete.

RAMSLØK: Den ville hvitløken! Disse bladene er så fin fordi de smaker så fint hvitløk. Ramsløkpure er perfekt i supper eller som krydder og spesielt til kylling. Det er også enkelte som lager ramsløkssmør istedet for kryddersmør.

LØVETANN: du kan spise løvetann, og hele planten er spiselig. Bruk bladene i salater. Fritter blomstene lett og spis som snacks. Grav opp roten og lag den til kaffe! Løvetannbladene kan også tørkes og lages til te. Her er mange muligheter.

GRANSKUDD: De lysegrønne nye skuddene til granen er fin å bruke i mat. Jeg er veldig glad i dem sammen med hvit fisk og ramsløk. Men du kan også lage granskuddsirup eller grannskuddte.

ENGKARSE: De små lilla blomstene som tar over hele plenen vet du. De kan du spise. Bruk de i salater, eller som pynt.

GEITRAMSSKUDD: Nye skudd til geitrams er nydelig stekt i litt smør. Da smaker de nesten som asparges.

Dette var noen av plantene som titter fram i naturen nå framover. Det er faktisk gratis mat! Jeg tenkte å lage blogginnlegg etterhvert om hvordan du kan bruke en del av disse så følg gjerne med her for mer inspirasjon.

PS: Husk at du bør være 100% sikker på hvilken plante du plukker før du spiser den.

Har du prøvd å bruke noen av disse i mat før?

 

 

Klemmer fra Anita - Naturmamma

Ps. vil du ha flere innlegg som dette? Følg gjerne bloggen på facebook, instagram eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.