Home DIY hobby DIY Zero waste skyllemiddel

DIY Zero waste skyllemiddel

by Naturmamma

Jeg liker at klærne mine lukter rent og nøytralt. Jeg liker ikke så godt den tungt parfymerte duften av skyllemiddel.  Det blir litt for mye for meg.

Derfor har jeg tidligere kjøpt uparfymerte skyllemidler. Men, jeg får ikke noe lukt av det. Nada nix. Og jeg vil jo ha litt lukt innimellom. Så jeg har vært litt fram og tilbake på hva jeg ønsket med skyllemiddelet mitt. Det har vært litt to vonder av samme sak.

Men så, da jeg begynte å fokusere mer på Zero Waste (les mer om det her) kjente jeg at jeg måtte finne på noe bedre med tanke på skyllemiddelet. Det skapte jo så mange plastflasker. Jeg liker ikke plast. Det er vanskelig å resirkulere, og kommer det i naturen blir det der – mye lenger enn du og jeg gjør.  Så ja, jeg måtte finne et bedre alternativ.

Så kom jeg på at jeg kunne jo prøve å lage mitt eget! Så nå har jeg lekre glassflasker på vaskerommet med skyllemiddel i. Hjemmelaget skyllemiddel. Og du skal få oppskriften av meg du også! Trenger jeg å nevne at det er miljøvennlig og billig?

Du trenger: 

1 glassflaske
Kokt avkjølt vann
Eddik
Eteriske oljer etter ønske

 

Jeg bruker glassflaske fra IKEA. De er praktiske og holder ca 1 liter. Jeg bruker dem til mye annet også – som fermentering og saft.
På 1 liter ferdig skyllemiddel trenger du 8,5 dl kokt og avkjølt vann, samt 1,5 dl eddik 35%. Tilsett ønskede eteriske oljer. Jeg har laget en med lavendel til sengetøy og håndkler, og en med bergamott til hverdagsklær. Bergamott er en sitrusolje og de fordamper lett, så det kan være ideelt å bruke andre oljer hvis det er duften du er ute etter. Den med lavendel lukter ihvertfall godt. Jeg brukte ca 25 dråper lavendelolje og 15 dråper bergamott i de forskjellige blandingene.

PS: Denne bloggposten er første del av en ny bloggserie jeg har kalt Miljømandag. Jeg vil nemlig ha litt ekstra fokus på miljøet om mandagene. Det er ikke sikkert det blir hver mandag at det dukker opp poster i #miljømandag kategorien. Poster du også innlegg om miljø? Del gjerne i en kommentar under her, eller bruk #miljømandag på instagram 🙂

Klemmer fra Anita - Naturmamma

Ps. vil du ha flere innlegg som dette? Følg gjerne bloggen på facebook, instagram eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

5 comments

Anita Kristin 21. august 2017 - 21:54

Tusen takk for oppskrift, var akkurat det eg såg etter no. Brukar eddik i skyllevatnet ellers, men ville ha noko med lukt til sengetøyet.

Reply
Avdelingholt/ Anja Holt 18. september 2017 - 10:30

Jeg savnet lukten, brukte bare en skvett eddik i kammeret en periode og det funker jo «greit nok» men så har du meg da. Forsøkte ta lavendel på en klut og la inn med tøyet til trommelen men opplver at lukta forsvinner med en gang?

Lukter det lavendel av senga di når du legger deg?

Reply
Naturmamma 19. september 2017 - 18:23

Det lukter Lavendel av sengetøyet i et par dager (til det heller lukter kokosolje fra håret mitt, haha!)

Reply
Linda Hagen 30. januar 2018 - 20:46

Hvor mye bruker man pr skylling?

Reply
Skogfrue 8. februar 2018 - 15:18

Jeg tror jammen jeg skal prøve dette. Har klart meg uten skyllemiddel i flere år nå, men jeg savner godlukt. 🙂

Reply

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.