Bærekraftig høsting av ville vekster

av Naturmamma

Ønsker du å bruke mer ville vekster i 2020? Da er dette innlegget perfekt for deg. Her tar jeg nemlig for meg hvordan du kan plukke ville vekster på en måte som er mer bærekraftig og god for både naturen, dyrene og deg.

Er du usikker på hva du kan høste av ville vekster?


I Norge har vi en lov som heter allemannsretten som gir oss lov til å høste ville vekster, sopp, stein etc som ikke har stor økonomisk betydning. Det betyr at vi kan høste til eget formål men ikke drive organisert høsting av et område. Du bør aldri høste på et privat område, med mindre du får lov av grunneier, men heller holde deg til utmark og skog.

Her er noen regler du kan forholde deg til når du høster ville vekster:

  1. Vær alltid sikker på det du plukker Aldri plukk noe med mindre du er helt sikker på at du har funnet rett sort. Mange planter og vekster kan forveksles med andre vekster som kan være til forveksling helt lik og også giftig. Ta eksempel i ramsløk. Denne er det ofte lett å kjenne igjen i de karakterisete bladene, men det mange ikke vet er at også liljekonvall har disse bladene og er helt lik i utseendet. Den eneste måten å skille ramsløk og lillekonvall fra hverandre er å plukke og kjenne etter om den sterke løklukten kommer. Lukter det ikke løk kan du nesten være sikker på at det ikke er ramsløk du har funnet.

  2. La det være igjen noe til dyr og andre. Ikke plukk alt som er i området av den aktuelle veksten. La dyr eller andre som også ønsker å plukke råvaren få litt. For eksempel hyllebær, hvis du plukker alle hyllebær blomstene tidlig om sommeren har ikke bier og andre insekter noe mulighet til å hente pollen, i tillegg får du da ikke bær fordi det er blomstene som gir bær.

  3. Ikke plukk røtter. Hvis området er fult av planter og du ønsker å ta med deg en rot eller to for å prøve å plante i din egen hage er det selvsagt ok, men når du plukker plantene er det best å bruke en saks eller kniv for å unngå å dra opp røtene. På denne måten er vi sikret at planten vokser på samme sted til neste år også. Eksempel er tang og tare som må kuttes, og du bør la det være et par cm på planten igjen ellers kan den slite med å komme tilbake.

  4. Ikke plukk planter som er fredet. Det gjelder:

  5. Husk at det kan være lurt å velge planter som ikke ligger tett til en tungt trafikkert gate, eller som ligger et sted det er populært å gå på tur med kjeledyrene.


GJØR Vs IKKE GJØR

IKKE grav opp planter

IKKE brekk greiner på trær og busker for å gjøre det enklere for deg å plukke

Gjør: ta med deg søppelet hjem igjen

Gjør: Lukk alle porter etter deg

Gjør: Husk båndtvang om du har med dyr

Ikke: Ikke plukk på privat grunn uten lov

Jeg håper dette ga litt veiledning til hvor du kan høste og hvordan du høster ville vekster på en etisk og bæredyktig måte.


Vil du lære mer? Snart er det høstesesong for mange ville vester. Meld deg på nyhetsbrevet mitt og få tips om hva som er i sesong og hvordan du kan bruke råvarene. Fyll inn skjemaet her: http://eepurl.com/gc-Qp9

Begin your Herbal Journey in the Introductory Herbal Course

1 kommentarer

Skogfruen 27. januar 2020 - 22:01

Gleder meg til det går an å plukke litt ute igjen, og ikke minst høste fra min egen urtehage! 🙂

Svar

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.