Home Familieliv En nybegynnerguide til eteriske oljer

En nybegynnerguide til eteriske oljer

written by Naturmamma 22. januar 2018
En nybegynnerguide til eteriske oljer

Du har kanskje hørt om eteriske oljer, og lurer litt på hva det er og hvordan du kan bruke de?
Vel her er nybegynnerguiden. Jeg skal vise deg det meste om eteriske oljer, og hvis du har noen spørsmål så rop gjerne ut.

Jeg mener at enhver familie bør ha eteriske oljer i hus, og når du er ferdig å lese her håper jeg du har forstått hvorfor 😊

Først – Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er aromatiske komponenter ekstrahert og destillert fra planter. Mange planter, trær og røtter inneholder eteriske oljer. Du kjenner kanskje godt til duften av lavendel, eller kjenner duften av furu når du har ekte juletre i hus? Det er den eteriske oljen som lager den lukten.

Det finnes over 3000 forskjellige eteriske komponenter og hver har sin forskjellige virkning.

Eteriske oljer har blitt brukt i nesten 6000 år i mat, medisin, pleie og velvære, ritualer etc. De er mer konsentrerte enn urter og kan virke på et cellulært nivå.

 

Hvordan kan du bruke eteriske oljer?

Det er flere forskjellige måter å bruke de eteriske oljene på, men de kan deles inn i tre hovedkategorier:

 • Aromatisk
 • Topisk
 • Innvortes

OBS: Mine anbefalninger går kun på doterra sine oljer.

Her er litt om de forskjellige måtene:

  1. Aromatisk

   Den mest vanlige måten å bruke eteriske oljer på er aromatisk. Å lukte og puste inn eteriske oljer kan ha en kraftfull effekt på oss, både emosjobelt og psykisk.Min favoritt måte å bruke oljene aromatisk på er i diffuseren min. Jeg bruker den stort sett hver dag, og bruker forskjellige oljer utifra hva jeg ønsker av effekt. Noen ganger har jeg oppløftende oljer i den, og andre ganger har jeg i beroligende oljer.

  2. Topisk

   Du kan også bruke eteriske oljer på huden, hvor de enkelt blir absorbert. Vær obs på at en del oljer er sterke på huden så det kan være lurt å blande dem ut med baseoljer før de brukes på huden. Vær også obs på at du bør holde eteriske oljer borte fra øyner, ører nesen.Du kan bruke eteriske oljer på hudområder hvor du har f.eks ømme muskler, hudirritasjoner etc, eller på chakraer og pulssteder for aromatisk virkning. Eteriske oljer er for eksempel mye brukt i aromaterapeutiske massasjer på spa og i kosmetikk.

   Jeg bruker selv oljene ved å blande dem ut i min favoritt krem, eller i kokosolje for massasje. Et av punktene man ofte bruker eteriske oljer topisk på er under føttene, så jeg bruker å ha oljer under føttene om morgenen når jeg står opp og/eller på kvelden en stund før jeg skal legge meg. Jeg bruker også oljer i nakken eller tinningen.

  3. Innvortes

   Enkelte oljer har en kulinarisk historie og andre kan også brukes innvortes for å støtte fordøyelsen. Fordi oljene er så potente anbefaler jeg bare å bruke oljer innvortes hvis du føler at du er trygg på bruken, og kun i moderate mengder. Du bør også alltid passe på at du bruker de oljene som er beregnet på innvortes bruk.

   Oljene kan has i kapsler slik at du kan lage ditt eget kosttilskudd, og du kan også ha oljer i vann eller mat.

Hvilke oljer bør man begynne med?

Begynn med noen av oljene som er mest anvendelig og enkle å bruke. For eksempel:

 • Lavendel – brukes mye for sin beroligende effekt, nydelig i badevann eller fotbad og i massasjeoljer. Er mild og kan brukes til barn. Ypperlig sammen med eddik til skyllemiddel i klesvasken til sengetøy/håndklær.
 • Peppermynte – brukes for sin oppløftende og kjølende effekt. Kan brukes på anspenthet, og er ypperlig sammen med lavendel i en spray for varme og hete.
 • Sitron – oppløftende og rensende. Nydelig som smak i vann, majones eller annen mat man vanligvis bruker sitron. Kan brukes til tyggisflekker, tusj etc. Ypperlig som skyllemiddel til hvitvask da sitron virker lett blekende.
 • Villappelsin – oppløftende. VIllappelsin er min favoritt. Nydelig i sjokoladekuler, kakao og marsipan. Bland med vann i en sprayflaske og bruk som overflatevaskemiddel.

Hvorfor doTerra eteriske oljer?

Det er noe spesielt med kvaliteten på eteriske oljer fra doterra.

Doterra går langt utenfor for å tilby de mest rene, potente og terapeutiske eteriske oljene. Oljene har høyere sertifiseringskrav enn økologiske krav og de blir også dyrket og ekstrahert der hvor de vokser naturlig. Så lavendeloljen til doTerra kommer fra Frankrike og Rosmarin er dyrket i Morokko.

Hvordan jeg bruker eteriske oljer:

Jeg bruker doterra sine produkter hver dag. De har nemlig ikke bare eteriske oljer, men også andre helse og velværeprodukter.
Jeg bruker de eteriske oljene til å støtte kroppens funksjoner. Jeg bruker dem blant annet til å støtte fordøyelsen, styrke immunforsvaret, massere vonde muskler, vaske hus, gulv og vinduer, lage mine egne såper, salver og kremer.

Vil du prøve eteriske oljer?

Vil du prøve eteriske oljer, men er enda ikke helt overbevist? I nettbutikken min har jeg en startpakke med de tre mest populære oljene – lavendel, sitron og peppermynte. Oljene er pakket i en eske med god brukerveiledning inne i lokket slik at du vet akkurat hvordan du kan bruke oljene.  Trykk på bildet for å komme til nettbutikken.

Interessert i å få 25-55% rabatt?

Et annet alternativ er å få 25-55% rabatt ved å velge en startpakke. Da får du også god veiledning i bruken av oljene. Du kan lese mer om det her  Er du klar til å starte med eteriske oljer? Klikk her

Klemmer fra Anita - Naturmamma

Ps. vil du ha flere innlegg som dette? Følg gjerne bloggen på facebook, instagram eller meld deg på nyhetsbrevet mitt.

1 comment

Energikuler med påskesmak – Naturmamma 24. mars 2018 - 10:51

[…] Eteriske oljer […]

Reply

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.